Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βήμα συντονισμού της αντίστασης κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σημαντικό γεγονός για τα κινήματα που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, χαρακτήρισαν τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης που οι εργασίες του ξεκινούν αύριο στη χώρα μας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 14 Μάη, τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνέντευξη που δόθηκε χτες το μεσημέρι σε αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), διατυπώθηκαν οι στόχοι του Συνεδρίου, δόθηκε το πρόγραμμα των εργασιών του και γνωστοποιήθηκε ότι θα συμμετέχουν σ' αυτό 500 σύνεδροι από 52 χώρες του κόσμου.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευαγ. Μαχαίρας στην παρέμβασή του τόνισε ότι το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί μια πρώτη απάντηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Στόχος μας είναι επισήμανε «μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου, να βγουν εκείνα τα συμπεράσματα και να δοθούν τα μέσα και τα εφόδια στους λαούς για την αντιμετώπιση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης». Παράλληλα, ο Ευαγ. Μαχαίρας, υπογράμμισε, ότι οι εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης συγκεντρώνονται στην περιοχή των Βαλκανίων, στην οποία ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ανέδειξε με τον πιο βάρβαρο τρόπο τα σχέδια και τις μεθόδους των ιμπεριαλιστών για τον κόσμο. Συγχρόνως ανέφερε: «Αρχικά το συνέδριο ήταν να γίνει στη Νέα Υόρκη, όμως μετά τον περσινό πόλεμο στη γειτονική γιουγκοσλαβία, κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του στη χώρα μας».

Ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων τόνισε, «η ΕΕΔΥΕ μέσα και από τις εργασίες του συγκεκριμένου συνεδρίου, έχει στόχο να θέσει και να αναδείξει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα». Μπροστά στις σημερινές εξελίξεις, υπογράμμισε, ανοίγονται δυο δρόμοι που ο λαός μας, οι λαοί της περιοχής, αλλά και όλου του κόσμου καλούνται να επιλέξουν της υποταγής και της υποδούλωσης ή της αντίστασης και τελικά της ανατροπής της Νέας Τάξης.

Εξάλλου τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ παρουσίασαν και τον πλήρη κατάλογο με τις αντιπροσωπείες των χωρών που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο. Στην Αθήνα λοιπόν θα βρεθούν αντιπροσωπείες από τις εξής χώρες: Αίγυπτο, Ακτή Ελεφαντοστού, Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βολιβία, Γαλλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Γκάμπια, Δομικανική Δημοκρατία, Εκουαδόρ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κολομβία, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Νότια Κορέα, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κύπρος, Μαλί, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Νιγηρία, Τζιμπουτί, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Παναμάς, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαλβαδόρ, Σενεγάλη, Σουηδία, Φιλιππίνες, Φιλανδία, Νησιά Φίτζι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα θέματα που θα συζητηθούν τις μέρες του συνεδρίου. Τέσσερις είναι οι κεντρικές ενότητες των θεμάτων, οι οποίες θα αναλυθούν σε ομάδες εργασίας. Συγκεκριμένα οι σύνεδροι θα συζητήσουν για τον «Αφοπλισμό», «Για μια νέα Τάξη Πραγμάτων Ειρήνης και Ασφάλειας» (διδάγματα από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και άλλες επεμβάσεις), για την «Ειρήνη και ανάπτυξη» και τον «Πολιτισμό της Ειρήνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ