Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ψάχνουν τις «αλλαγές» για να μείνουν ... οι ίδιοι

Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που θα διεξαχθεί στο τέλος της βδομάδας, με - τύποις - αντικείμενο την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αποτελεί το πρώτο βήμα, απ' όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να προβεί σε κάποιες - πρώτες έστω - αναφορές γύρω από τη θρυλούμενη «ανανέωση» και «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που όσοι το θίγουν (και ανήκουν στα υψηλότερα κλιμάκια του κόμματος) παρακινούνται από τη βασική τους διαπίστωση ότι με το σημερινό ΠΑΣΟΚ οι επόμενες εκλογές δεν κερδίζονται και, επομένως, πρέπει από σήμερα να πάρουν τα μέτρα τους για τη διατήρηση της «ικανότητας» να νέμονται την εξουσία...

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κανείς δε γνωρίζει ούτε τον επιθυμητό χαρακτήρα εκείνων των «οργανωτικών αλλαγών» που θα απαντούν στο παραπάνω πρόβλημα, αλλά ούτε έχει καταληχθεί το πολιτικό - ιδεολογικό περίβλημα, με το οποίο θα ενδυθούν στην πορεία προς το επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αν συνδυαστούν τα παραπάνω, τόσο με τη δεδομένη πανσπερμία προσωπικών φιλοδοξιών στο ΠΑΣΟΚ, όσο και με το υπόκωφο κλίμα διαδοχής που επικρατεί (κλίμα, που, διά των εκτιμήσεων ότι ο Κ. Σημίτης θα ηγείται του ΠΑΣΟΚ και μετά το 2004, επιχειρείται να εξορκιστεί μέσω της αποτροπής της εκδήλωσης μιας εικόνας ανοιχτής διαδοχολογίας), τότε προκύπτει η κατάσταση ρευστότητας που επικρατεί στο κυβερνητικό κόμμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση θα είναι λιγότερο «θολή» μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ (ο οποίος συνεχίζει τις συναντήσεις του με στελέχη του κόμματος, όπως χτες με τον Α. Τσοχατζόπουλο), αλλά στενοί συνεργάτες του έλεγαν χτες πως ο Κ. Σημίτης το πιθανότερο είναι να περιοριστεί σε μια γενική «εκδήλωση προθέσεων» και τούτο γιατί αυτή τη στιγμή δε θέλει να προκληθούν εσωτερικές αναταράξεις. Γι' αυτό το λόγο, η σκέψη για «ανασύνθεση» του ΕΓ φαίνεται να δίνει τη θέση της στη συγκρότηση μιας «Γραμματείας Ανασυγκρότησης» του κόμματος (θα απαρτίζεται από εν ενεργεία και παλιά μέλη του ΕΓ, μεσαία στελέχη και ίσως «κεντροαριστερούς» χωρίς κομματική ένταξη στο ΠΑΣΟΚ), που δε θα θίγει τις κομματικές καρέκλες των πρωτοκλασάτων και, μέσω αυτής, θα περάσουν οι επιλογές του Κ. Σημίτη. Το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να συζητηθεί αύριο στο ΕΓ.

Στο μεταξύ, σε κυβερνητικό επίπεδο «δεσπόζει» η υπόθεση της Ολυμπιάδας, καθώς και η «ανάγκη» για επιτάχυνση εφαρμογής εκείνων των μέτρων που υπαγορεύει η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Με αυτό το αντικείμενο, θα συνεδριάσει την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ