Τρίτη 9 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Διαξιφισμοί στον... «αέρα»

Ο «αέρας» των ραδιοφωνικών σταθμών αποτελεί πλέον το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης για τα στελέχη του Συνασπισμού. Χτες, τα ξίφη τους διασταύρωσαν από τη συχνότητα του «Πλάνετ» οι Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Δημήτρης Παπαδημούλης και τα όσα είπαν είναι αρκούντως αποκαλυπτικά του τι μέλλει γενέσθαι.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων, μιας και - σύμφωνα με πληροφορίες - ο Ν. Κωνσταντόπουλος που έχει αναλάβει να συνθέσει τις προτάσεις και να καταθέσει ένα προσχέδιο θέσεων δεν ήταν έτοιμος ακόμη. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου σήμερα, αύριο η Πολιτική Γραμματεία και το Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ. Οι «εκσυγχρονιστές» αναμένεται να γνωστοποιήσουν τις αποφάσεις τους στην αυριανή συνεδρίαση της ΠΓ.

Πάντως, τόσο οι δηλώσεις των τριών στελεχών του ΣΥΝ στον «Πλάνετ» χτες, όσο και τα όσα διαρρέουν στον Τύπο από την Κουμουνδούρου δείχνουν πως μερίδα των «εκσυγχρονιστών» ετοιμάζεται για την «ηρωική» της έξοδο από το κόμμα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι διαφορές της κίνησης από τη διαμορφωθείσα πλειοψηφία («αριστερό ρεύμα» και «μεσαίος χώρος») δε μοιάζουν αγεφύρωτες. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι - αν ευσταθούν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας - η πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Θέσεων ο Ν. Βούτσης, που απηχεί συνολικά το «ρεύμα», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ο Ν. Μπίστης στη συνέντευξή του στον «Πλάνετ» δήλωσε πως η «εκσυγχρονιστική κίνηση» δε συμβιβάζεται με οποιαδήποτε άλλη πρόταση πλην αυτής που θα σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών του κόμματος. Παρέπεμψε δε για τις όποιες εξελίξεις στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων, από την οποία «περιμένουν να δουν, αν οι απόψεις τους θα ληφθούν υπόψη» και συμπλήρωσε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και οριακή.

Στον ίδιο σταθμό ο Δ. Παπαδημούλης προεξοφλώντας εμμέσως την αποχώρηση «εκσυγχρονιστών» δήλωσε πως δεν πρόκειται για διάσπαση και ζήτησε να μην προεξοφλείται ως τέτοια, ενώ επέρριψε τις «τάσεις φυγής» των στελεχών της κίνησης στο φόβο τους να θέσουν τις απόψεις τους στην κρίση των συνέδρων και στην επιθυμία τους να «αποφύγουν το βάσανο της κριτικής και του διαλόγου». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε με κομψότητα σε όσους περιφέρουν τις απόψεις τους, λέγοντας πως «δημοκρατία δεν είναι μόνο ο ισότιμος διάλογος, είναι και ο σεβασμός σε αυτά που ο διάλογος καταλήγει».

Τα παραπάνω και όσα άλλα δήλωσε αντικατοπτρίζουν και την απόφαση μεγάλου μέρους του «μεσαίου χώρου» να κινηθούν στα πλαίσια της «κομματικής νομιμότητας», παρά τους προβληματισμούς τους για τη σύμπραξη του προέδρου και του «ρεύματος».

Με τη σειρά του ο Μ. Παπαγιαννάκης διαχώρισε τη θέση του απ' αυτήν του Δ. Παπαδημούλη, χαρακτηρίζοντας το λόγο του «λόγο εξουσίας». Συντάχτηκε με τις απόψεις Ν. Μπίστη, φάνηκε όμως ότι δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τους «εκσυγχρονιστές» μέχρι τέλους.

Πυρά από τον Δ. Σουλιώτη

Για «δεσπότες ενός ανυπόφορου πια απολυταρχισμού», έκανε λόγο ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και του «αριστερού ρεύματος», αναφερόμενος στον πρόεδρο του κόμματος και την ΠΓ συνολικά.

Με μια καυστική του ανακοίνωση κατήγγειλε την «αιφνίδια κατάργηση της Επιτροπής Θέσεων, που είχε εκλέξει η ΚΠΕ» και την αντικατάστασή της από Επιτροπή που «διόρισε η ΠΓ». Ο Δ. Σουλιώτης αναφέρεται στην Επιτροπή, που είχε εκλέξει η ΚΠΕ τους τελευταίους μήνες του '99, ενόψει της διεξαγωγής του συνεδρίου που τελικά αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί τον Ιούνη.

Ο Δ. Σουλιώτης επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της ηγεσίας του κόμματος, χρεώνοντάς της εκλογικές αποτυχίες, διάλυση των κομματικών οργανώσεων, παραβίαση καταστατικών αρχών και διολίσθηση σε σοσιαλδημοκρατική πολιτική.

Καταλήγοντας διαχωρίζει τη θέση του από τον Ν. Βούτση και την πρόταση που κατέθεσε στην Επιτροπή Θέσεων εκ μέρους του «αριστερού ρεύματος». Ο Δ. Σουλιώτης σημειώνει ότι ο Ν. Βούτσης δεν εκπροσωπεί το «ρεύμα» και δεν εξουσιοδοτήθηκε να καταθέσει αυτό το κείμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ