Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ - ΤΖΕΚΟΥ
Τους... φωτογραφίζει ενόχους η ΙΑΑF

Επιβαρυντικό είναι το πόρισμα της επιτροπής της ΙΑΑF για τους τρεις

Eurokinissi

Επιβαρυντικό είναι το πόρισμα της επιτροπής της ΙΑΑF για τους τρεις
Ολοταχώς προς την τιμωρία από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου οδεύουν πλέον οι δυο Ελληνες αθλητές Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου καθώς και ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος. Αυτό προκύπτει και από το πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Ντόπινγκ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF) σχετικά με τις ευθύνες που έχουν οι τρεις για τα γεγονότα του Αυγούστου και την αποφυγή ελέγχου ντόπινγκ παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας, «βασιζόμενη στις μέχρι σήμερα έρευνές της, η αρμόδια επιτροπή έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αποδείξεις πως Κεντέρης και Θάνου παραβίασαν τους κανόνες περί φαρμακοδιέγερσης βάσει των κανονισμών της IAAF. Στις παραβιάσεις συμπεριλαμβάνεται και αυτή της μη παρουσίασης των αθλητών, οι οποίοι ζητήθηκαν αλλά δε βρέθηκαν για έλεγχο στο Τελ Αβίβ, στο Σικάγο και την Αθήνα, καθώς και την αποτυχία να υποβληθούν σε τεστ στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 2004. Σήμερα απεστάλησαν επιστολές στην ελληνική ομοσπονδία, στις οποίες υπογραμμίζονται οι κατηγορίες εναντίον των δύο αθλητών».

Ο Χρήστος Τζέκος κρίνεται «ένοχος» από την IAAF για διανομή απαγορευμένων ουσιών. Για τον πρώην προπονητή των δύο αθλητών, η Διεθνής Ομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η αρμόδια επιτροπή αποφάνθηκε επίσης ότι υπάρχουν αποδείξεις πως και ο κ. Τζέκος παραβίασε τους κανόνες περί φαρμακοδιέγερσης βάσει των κανονισμών της IAAF. Στις παραβιάσεις συμπεριλαμβάνονται αυτές για διανομή απαγορευμένων ουσιών, βοήθεια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών και παρέμβαση στη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ. Ομοίως, απεστάλη σήμερα επιστολή στην ελληνική ομοσπονδία, στην οποία υπογραμμίζονται οι κατηγορίες κατά του κ. Τζέκου».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση της IAAF αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θα ξεκινήσει πειθαρχική δράση τώρα εναντίον των προαναφερθέντων προσώπων, σε συμφωνία με τις συνήθεις διαδικασίες που ορίζουν οι κανονισμοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Μάλιστα διευκρινίζεται ότι στα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα δοθεί η ευκαιρία να απαντήσουν στις εναντίον τους κατηγορίες μέχρι τις 16 Δεκέμβρη και, αν απορριφθούν οι εξηγήσεις τους, θα τιμωρηθούν με προσωρινό αποκλεισμό, εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον της σχετικής πειθαρχικής επιτροπής της ελληνικής Ομοσπονδίας. Οπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της IAAF, θα υπάρχει δικαίωμα έφεσης κατά της απόφασης της ελληνικής Ομοσπονδίας στο Διαιτητικό Δικαστήριο για τον Αθλητισμό (CAS).

  • Το Μάρτη του νέου έτους όρισε τη δίκη, για τους τέσσερις κατηγορούμενους του εργαστηρίου BALCO που παρασκεύαζε και χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες στους αθλητές, η δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο, Σούζαν Αλστον. Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα για απόσυρση των κατηγοριών στην παρούσα φάση, ένα αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία εναντίον των κατηγορουμένων συλλέχτηκαν με παράνομο τρόπο, καθώς οι Ομοσπονδιακοί πράκτορες που έκαναν έφοδο στην εταιρία δεν είχαν το απαραίτητο ένταλμα, αλλά και εκβίασαν τους υπεύθυνους Κόντε και Βαλέντε, προκειμένου να ομολογήσουν την ενοχή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ