Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΕΝΓΕ
Καταδικάζει τις ειδικές συνθήκες φυλάκισης

«Μορφή ψυχικού και σωματικού βασανισμού», χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τις ειδικές συνθήκες φυλάκισης των καταδικασμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» και τον «ΕΛΑ».

Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε για το θέμα και επισημαίνει: «Το ειδικό καθεστώς φυλάκισης αυτών των καταδίκων, που σημαίνει αποκλεισμό τους από τη συμμετοχή στην κοινή ζωή και τις δραστηριότητες της φυλακής. Δηλαδή, η απαγόρευση επικοινωνίας με τους άλλους φυλακισμένους, η στέρηση του δικαιώματος πρόσβασης στη βιβλιοθήκη ή συμμετοχής τους σε δραστηριότητες απασχόλησης ή διάφορες εργασίες, όπως η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή κλπ., όλα αυτά συνιστούν φυλάκιση μέσα στη φυλακή, δηλαδή φυλάκιση και απομόνωση, που έχει επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική του υγεία και, σε τελική ανάλυση, αποτελεί μορφή βασανισμού». Ανεξαρτήτως του αδικήματος, αναφέρει η ανακοίνωση, όλοι οι φυλακισμένοι τιμωρούνται με στέρηση της ελευθερίας τους και όποια επιπλέον τιμωρία είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ετσι, η ΟΕΝΓΕ ζητάει την άμεση άρση του ειδικού καθεστώτος σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, την ίση μεταχείριση όλων των φυλακισμένων, τον εκσυγχρονισμό και εξανθρωπισμό των φυλακών, επείγοντα μέτρα βελτίωσης των απαράδεκτων συνθηκών περίθαλψης μέσα στις φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ