Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο για ισχυροποίηση του ΚΚΕ, σωστές είναι και καλά επισημαίνετε τις αδυναμίες και τη μη ικανοποιητική λειτουργία της ΚΟΒ. Επίσης για την εσωκομματική κρίση - τη διάσπαση του ΚΚΕ την αντεπανάσταση.

Στο σημείωμά μου αυτό θα κάνω μια γόνιμη κριτική προς όφελος του Κόμματος. Η κριτική και αυτοκριτική είναι το ισχυρό όπλο του ΚΚΕ.

Πολλά λέγονται και όσα δημοσιεύτηκαν από το 2001 μέχρι σήμερα, κανείς δεν έγραψε την πραγματική αλήθεια, δηλαδή χρονικά από πότε και από ποιον.

Σύντροφοι, όσο ήταν ο Ι.Β. Στάλιν όλα πήγαιναν καλά, μετά το θάνατο του Στάλιν - 5 Μαρτίου 1953 - προσωρινά είχε αναλάβει ο Μαλενκόφ και το 1955 ανέλαβε ο Χρουστσόφ - επήλθε η εσωκομματική κρίση στο ΚΚΕ. Γεγονότα γνωστά και το Φεβρουάριο του 1956 έγινε το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ. Στο συνέδριο ο ΓΓ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης στην ομιλία του αντέδρασε στις θέσεις - αποφάσεις του συνεδρίου, καλά έκανε, έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Αυτό πιστεύω.

Η ΚΕ θα το εκτιμήσει όπως και στα δύσκολα χρόνια τη δεκαετία 30-40.

Ετσι στο 20ό συνέδριο έγινε η διάσπαση στο ΚΚΣΕ και στο ΚΚΕ και σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα. Και το Μάρτιο του 1956 συνήλθε η 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ, διαγράφεται ο Νίκος Ζαχαριάδης και στέλνεται στην εξορία με τη συναίνεση του ρεβιζιονιστή Χρουστσόφ.

Τον ίδιο χρόνο έγινε η δεύτερη διάσπαση στο Κόμμα, οι γνωστοί στρατηγοί και καπεταναίοι, ο αποστάτης Μάρκος, ο Υψηλάντης και άλλοι, οι οποίοι όλοι τους προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ κλπ., μεγάλη ζημιά για το ΚΚΕ. Ετσι η ανατροπή της ΕΣΣΔ άρχισε από το ρεβιζιονιστή Χρουστσόφ - Μπρέζνιεφ - Γιέλτσιν και ολοκλήρωσε ο Γκορμπατσόφ με την περεστρόικα το 1991 τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και όλων των σοσιαλιστικών χωρών.

Πιστεύω η συνεδριακή επιτροπή της ΚΕ να μελετήσει τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας, να τις αναθεωρήσει, και την άδικη εξορία του Νίκου Ζαχαριάδη.

Εύχομαι η ρεαλιστική απόφαση του συνεδρίου να βρει το ΚΚΕ πιο ισχυρό και στη Βουλή και στο λαό.

Λάμπρου Αθανάσιος

Θεσσαλονίκη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ