Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι

Την αντίδρασή του στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Αρχαία Ολυμπία σε μόνιμο τόπο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων σε όλα τα αθλήματα των ρίψεων εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο ΣΕΑ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «δε ζητήθηκε η γνώμη των αρμοδίων, σύμφωνα με το νόμο, οργάνων του ΥΠΠΟ (σ.σ. υπουργείο Πολιτισμού) για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων». Εκφράζοντας «τη βαθιά ανησυχία» του για την απόφαση, ο ΣΕΑ προσθέτει ότι η μόνιμη διεξαγωγή αθλημάτων στην Αρχαία Ολυμπία και οι υποδομές που απαιτούνται «τουλάχιστον θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου» πολύ περισσότερο που θα συνδυαστούν «και με την ιδιωτική πρωτοβουλία που θα αναπτυχθεί κινούμενη πλέον από άλλο πνεύμα και στόχους». Υπενθυμίζει δε ότι η Αρχαία Ολυμπία ανήκει στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO «και ισχύει καθεστώς προστασίας για αυτήν θεσμοθετημένο από το ΥΠΠΟ».

Ο ΣΕΑ - ο οποίος είχε αντιδράσει σε αυτή τη χρήση του χώρου και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων - καταλήγει ότι «η μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε στάδιο διεξαγωγής σύγχρονων αθλημάτων αποδεικνύει έλλειμμα γνώσεως και σεβασμού για το μνημείο και την ιστορία και αδυναμία παιδεύσεως των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ