Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τίμησε το «σπλάχνο» του

Εκδήλωση του ΣΕΗ προς τιμήν του Θανάση Βέγγου

Οπως αναμενόταν, απουσίαζε, γιατί, λόγω της βαθύτατης σεμνότητάς του, δε νιώθει καλά όταν γίνεται το «κέντρο» του ενδιαφέροντος. Ο λόγος για τον Θανάση Βέγγο και την εκδήλωση και προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου «Ενας άνθρωπος παντός καιρού», που οργάνωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τη Δευτέρα το βράδυ, στο «Αστυ», για να τιμήσει τον σπουδαίο άνθρωπο, αγωνιστή και δημιουργό Θανάση Βέγγο. Να εκφράσει το «καμάρι του, που αυτός ο άνθρωπος βγήκε από τα σπλάχνα του σωματείου», όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Βασίλης Κολοβός, και να του απονείμει το δικό του, ταπεινό μετάλλιο. Ενα δάφνινο στεφάνι, φιλοτεχνημένο από τον Γιάννη Τσαρούχη (το μετάλλιο παρέλαβε, για να το παραδώσει στον τιμώμενο ο Γιάννης Σολδάτος).

Πριν από την προβολή της ταινίας, οι ομότεχνοί του είπαν λόγια της καρδιάς για τον Θανάση Βέγγο. Πρώτη η Αννα Φόνσου, τον χαρακτήρισε «συνάδελφο μοναδικό, γεμάτο ανθρωπιά που ξεχειλίζει στη ζωή και στην τέχνη του», πάντα «γεμάτο καλοσύνη και στοργή για τους νέους συναδέλφους του».

Ο Κώστας Βουτσάς, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Από την ψυχή μου εκφράζω την εκτίμηση και το θαυμασμό μου για τον Θανάση Βέγγο. Δυστυχώς, μόνο σε μια ταινία παίξαμε μαζί, στην "Αστροναύτες για δέσιμο". Ο Βέγγος έφτασε το μέγιστο... Θα 'θελα να 'μαι στη θέση του. Αλλά αυτή η θέση είναι μία και την κατάκτησε ο Βέγγος».

«Ο πονηρός δεν ήρθε για να μας απαλλάξει από το άγχος των επαίνων για εκείνον...», είπε με χιούμορ ο Κώστας Καζάκος, ο οποίος γύρισε στις μνήμες του από τη δεκαετία του 1950 και αναφέρθηκε στην περίοδο που δούλευαν μαζί στον κινηματογράφο σαν άνθρωποι γενικών καθηκόντων. Μιλώντας τελευταίος για τον Θ. Βέγγο, ο Βασίλης Κολοβός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι παρήγορο που στις άνυδρες μέρες μας γίνονται εκδηλώσεις γι' αυτόν το μέγιστο ομότεχνό μας. Που ο Γιάννης Σολδάτος έκανε μια ταινία για ένα υπόδειγμα, ένα σύμβολο ανθρώπου, αγωνιστή και πνευματικού καταθέτη και, μάλιστα, σε πολύ δύσκολα, βασανιστικά χρόνια. Χρειαζόμαστε και σήμερα τέτοια υποδείγματα αγωνιζόμενου ανθρώπου και καλλιτέχνη. Χρειαζόμαστε την τιμιότητα, την προσφορά, τη συμβολικότητα του ανθρώπου και καλλιτέχνη Βέγγου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (2014-09-06 00:00:00.0)
Είχε τη «στόφα» του λαϊκού καλλιτέχνη (2013-05-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-06-05 00:00:00.0)
Μαχητής της ζωής - εργάτης της Τέχνης (2011-05-04 00:00:00.0)
Ανθρωπος παντός καιρού (2004-12-03 00:00:00.0)
«Ανθρωπος παντός καιρού» (2004-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ