Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ευθύνες σε όλους...

Εγκρίθηκε χτες στις Βρυξέλλες από το ECOFIN το κείμενο συμπερασμάτων για την παροχή «κάλπικων» στοιχείων που εξωράιζαν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος την περίοδο 1997-2003

Ευθύνες προς πάσαν κατεύθυνση για την αξιοπιστία και εγκυρότητα των στοιχείων για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της περιόδου 1997-2003, με τα οποία τροφοδοτούσαν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις τις Βρυξέλλες, αποδίδει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), που εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση των 25 υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Είχε προηγηθεί η προχτεσινοβραδυνή συζήτηση στη συνεδρίαση των 12 υπουργών της ευρωζώνης, όπου ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια παρουσίασε τον τελικό απολογισμό και τη σχετική έκθεση με την ιστορική αναδρομή και την απόδοση ευθυνών.

Το κείμενο της έκθεσης ξεκινά με τη διαπίστωση πως «τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας κατά την περίοδο από το 1997, όπως περιγράφονται στην τελική έκθεση της Eurostat, επιβεβαιώνουν ότι, βάσει των κανόνων του ESA95, τα ελλείμματα ήταν σταθερά πάνω από την τιμή αναφοράς που καθορίζεται από το άρθρο 104 της Συνθήκης», ενώ στη συνέχεια μοιράζει ευθύνες - για την αναξιοπιστία των στοιχείων - προς όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, εμφανίστηκε «ικανοποιημένος» από το κείμενο συμπερασμάτων, δηλώνοντας πως «το θέμα των στοιχείων, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο». Κι αυτό, προφανώς επειδή η παροχή ανακριβών στοιχείων δε θεωρήθηκε εσκεμμένη ενέργεια. Με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου επικυρώνεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα απόδοσης ευθυνών «για τις συνεχείς αδυναμίες στην παροχή και πιστοποίηση ακριβών στοιχείων».

Με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές, κατηγορούνται για παροχή ανακριβών στατιστικών στοιχείων στη Eurostat και «παροτρύνονται» να εξάγουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

Ευθύνες αποδίδονται επίσης:

  • Στην Eurostat, επειδή «πιστοποίησε την ειδοποίηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων το Μάρτη του 2000, παρά τα σημαντικά εκκρεμή θέματα που σχετίζονταν με αυτά».
  • Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Εκθέσεις Σύγκλισης της Επιτροπής, επειδή «δεν επισήμαναν στο Συμβούλιο πιθανά προβλήματα», όσον αφορά τα ελληνικά στοιχεία.
  • Στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή και το Συμβούλιο, για μη προσεκτική αξιολόγηση των στοιχείων που δίνονται από τις κυβερνήσεις.

Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι το «Συμβούλιο σημειώνει την απόφαση της Επιτροπής να ξεκινήσει μια διαδικασία παράβασης, ως λογική συνέπεια της έκθεσής της αναφορικά με την απόδοση ευθυνών».

Οπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου «η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο». Σημείωσε επίσης, πως «ο περιορισμός των ελλειμμάτων έχει ξεκινήσει με ήπια προσαρμογή, ενώ η Κομισιόν, έχει τη διάθεση, σε περίπτωση που το έλλειμμα δε μειωθεί κάτω από το 3%, μέχρι το 2005, να μας δώσει ακόμα ένα χρόνο»...

Οι τελικές αποφάσεις της Κομισιόν, που θα επιβεβαιώσουν το «άριστον κλίμα συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση», θα ανακοινωθούν στις 22 Δεκέμβρη.

Την επόμενη Τρίτη η Κομισιόν θα εξετάσει στις Βρυξέλλες και το θέμα της Ιταλίας (υπάρχουν υπόνοιες ότι και αυτή παρουσίαζε παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία), καθώς και το τι πρόκειται να γίνει με τη διαδικασία σε βάρος της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα των ελλειμμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ