Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο «παζάρι» τα Συμπεράσματα

Το Σχέδιο Συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, στο επίκεντρο των διπλωματικών διαβουλεύσεων, ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται ικανοποιημένη από το δεύτερο Σχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο διακινεί για τις απαραίτητες διαβουλεύσεις η ολλανδική προεδρία. Τα όσα προβλέπει το Σχέδιο για την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν ικανοποιούν ούτε τη Λευκωσία, η οποία δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της.

Τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς επί του Σχεδίου Συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας κατέθεσε ο Κ. Καραμανλής στον Ολλανδό ομόλογό του, στη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε περιοδεύει στις χώρες - μέλη της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στις 17 Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα, οι Καραμανλής και Μπαλκενέντε συζήτησαν σχετικά με το δεύτερο Σχέδιο Συμπερασμάτων, στο οποίο δεν υπάρχει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες επιμένουν ότι το περιεχόμενο του εν λόγω κειμένου είναι επηρεασμένο από τις πιέσεις υπέρ της Αγκυρας που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής παρέδωσε στον Γ. Μπαλκενέντε κείμενο με τις ελληνικές θέσεις. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και θα συζητήσουν για το ίδιο ζήτημα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σημαντικό σταθμό στη διαδικασία για τη διατύπωση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκέμβρη χαρακτήρισε τη συζήτηση του Κώστα Καραμανλή με τον Ολλανδό ομόλογό του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. «Για την κατάληξη των συνομιλιών δεν μπορώ να πω τίποτα. Η διαδικασία συνεχίζεται. Ο κ. Μπαλκενέντε επισκέπτεται την Κύπρο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το περιεχόμενο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό», επισήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

To ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματός του, δήλωσε ότι αυτή ασχολήθηκε και με την εξωτερική πολιτική και δήλωσε: «Εμείς έχουμε τονίσει ότι είναι απαραίτητο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας να συνδυαστεί με την επίλυση κορυφαίων ζητημάτων που απασχολούν τον ελληνισμό εδώ και δεκαετίες».

Αυτήν την πολιτική, υποστήριξε ο ίδιος, «δεν την ακολούθησε η ΝΔ, τώρα τρέχει και δε φθάνει, έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο και το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί μετά τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά μέχρι στιγμής είναι κατώτερο των προσδοκιών μας».

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε: «Εμείς παρά ταύτα συμπαραστεκόμαστε σε κάθε ενέργεια που προωθεί τα εθνικά θέματα και με τις δικές μας κινήσεις κάνουμε ό,τι μπορούμε για την καλύτερη θέση της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ».

Απογοήτευση στη Λευκωσία

Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε απογοήτευση για το περιεχόμενο του δεύτερου προσχεδίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Επειδή έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο του προσχεδίου, θέλω να πω ότι αισθανόμαστε απογοήτευση για το περιεχόμενο, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική αλλαγή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνάντησή του με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε θα θέσει τις δικές μας απόψεις», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ