Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ
Τα «χνάρια» του δε θα σβήσουν

Το τελευταίο «αντίο» χτες στον δάσκαλο, στον λαϊκό αγωνιστή, στον σύντροφο

Με συγκίνηση, λόγια αγάπης και μ' ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του, τα «Χνάρια», συγγενείς, συναγωνιστές, φίλοι, καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του και ανδρώθηκαν στο πλάι του και πλήθος κόσμου συνόδεψαν, χτες το απόγευμα, τον Θόδωρο Δερβενιώτη στο τελευταίο «ταξίδι» του. Ηταν πολλοί αυτοί που πήγαν στο Α΄ Νεκροταφείο για ν' αποχαιρετήσουν τον σπουδαίο λαϊκό συνθέτη και ακούραστο δάσκαλο, τον αγωνιστή, το σύντροφο. Τον «τελευταίο εκφραστή μιας γενιάς που γεννήθηκε και αναδύθηκε μέσα από τα ερείπια» όπως ανέφερε αποχαιρετώντας τον ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, για να προσφέρει ένα μεγάλο, πολύπλευρο έργο, «σαν καθαρή αύρα της θάλασσας».

«Εσύ, Θόδωρε», είπε ο Χρ. Λεοντής εκ μέρους της ΕΜΣΕ, «ο τελευταίος της ένδοξης γενιάς του Βαμβακάρη, του Παπαϊωάννου, του Τσιτσάνη, του Μητσάκη, του Καλδάρα, δοκιμάστηκες, εξορίστηκες, ταλαιπωρήθηκες ποικιλότροπα, αλλά άντεξες και τα 'βγαλες πέρα, χάρη στη βαθιά σου πεποίθηση να προσφέρεις αυτά που άλλοι αποφεύγουν ή αρνούνται. Την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και τον καλό σου λόγο, αλλά κυρίως το ταλέντο, την αγωνιστικότητα και το πείσμα σου να υπερασπίζεσαι με πάθος αρχές και αξίες. Γιατί πίστευες στην ύπαρξη ενός τραγουδιού με αρετές σαν εκείνες που εκφράζουν τον ωραίο αγώνα της ζωής και τραβούν το άρμα του τραγουδιού δυο πήχες παραπέρα...». Αναφερόμενος στην προσφορά του μέσα από την Ενωσή τους, της οποίας για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρος, ο Χρ. Λεοντής είπε: «Κρατούσες ψηλά τη σημαία στον αγώνα μας... Εδινες το παράδειγμα του ακούραστου μαχητή, που με τον καθημερινό μόχθο σου και την ευστοχία στο χειρισμό δύσκολων θεμάτων, μπόρεσες να κρατήσεις σε υψηλό επίπεδο όλα εκείνα που διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και το κύρος των συναδέλφων, συνθετών και στιχουργών... Υπήρξες δάσκαλος πολλών από εμάς. Το ήθος, η γνώση και η σοφία σου πλούτυναν, διεύρυναν και συνέχισαν την παράδοση...».

Εκ μέρους των Ελλήνων μουσικών αποχαιρέτησε «τον δάσκαλο, τον σύντροφο, τον φίλο» ο Γρηγόρης Λαμπριανίδης, πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, τονίζοντας πως «είναι μεγάλο το κενό που άφησε». «Με το έργο σου μεγάλωσες τις χαρές και μίκρυνες τις λύπες του λαού μας. Ησουν πάντα μπροστά σε όλους τους αγώνες, και τους κοινωνικούς και τους μουσικούς. Πάντοτε μας έλεγες "λέτε λίγα και κάντε πολλά". Καλό σου ταξίδι».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στις γραμμές του οποίου ο Θ. Δερβενιώτης πορεύτηκε όλη του τη ζωή, τον αποχαιρέτησε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γεράσιμο Αραβανή, μέλος της ΚΕ.

Ανάμεσα στα στεφάνια διακρίναμε αυτά της ΚΕ του ΚΚΕ, του «Ριζοσπάστη» και της «Σύγχρονης Εποχής», του πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, της ΕΜΣΕ, του ΠΜΣ, της ΕΤΕ, του ΣΕΗ, της ΠΟΘΑ, του Συλλόγου Ζαγοριανών Πηλίου «Ο Κένταυρος», πολλών καλλιτεχνών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ