Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συστηματική προώθηση της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Ωθηση στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση δίνουν οι «εκτιμήσεις» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα - σύμφωνα με μια σειρά από πανομοιότυπα χτεσινά δημοσιεύματα - για το οικονομικό πρόβλημα που θα έχουν οι τράπεζες αν δεν υπάρξει επίλυση του ασφαλιστικού. Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνει και ο διεθνής οίκος «Fitch» για την Εμπορική Τράπεζα. Οι παραπάνω εκτιμήσεις έρχονται να προστεθούν στη σωρεία δηλώσεων και ανακοινώσεων τραπεζιτών, στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ με στόχο να παραμένει ανοιχτό το θέμα και να καλλιεργείται κλίμα κινδυνολογίας, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων.

Από την Τράπεζα της Ελλάδας φαίνεται να υπάρχει η εκτίμηση ότι το σχέδιο Σάλλα βαδίζει σε σωστή κατεύθυνση και ότι αν δε λυθεί το ασφαλιστικό οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο Σάλλα προβλέπει τη μεταφορά των οικονομικών υποχρεώσεων των τραπεζών, που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο Δημόσιο και το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του συνόλου των εργαζομένων αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων και παροχών των εργαζομένων του κλάδου. Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος «Fitch» εντελώς... συμπτωματικά βγήκε χτες και εξέφρασε τις ανησυχίες του για την επάρκεια κεφαλαίων της Εμπορικής λόγω των υποχρεώσεων που έχει προς το ασφαλιστικό ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ). Μια ανακοίνωση που δείχνει πόσο καλά έχουν σχεδιάσει οι τραπεζίτες την αντιασφαλιστική τους επίθεση, ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Τέλος, σε χτεσινή συνάντηση μεταξύ της ΟΤΟΕ και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου, διαφάνηκε ότι και η Εθνική συντονίζει τα βήματά της με το σύνολο του τραπεζικού κεφαλαίου για συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου. Μέχρι τώρα ο διοικητής της Εθνικής διαφωνούσε με την ενιαία «λύση» και υποστήριζε τη «λύση» κατά τράπεζα, στα πλαίσια των αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ των τραπεζών. Συνέχεια των εξελίξεων αποτελεί η σημερινή συνάντηση ΟΤΟΕ με τον υπουργό Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ