Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Διαξιφισμοί με επίκεντρο τη «Μεγάλη Αλβανία»...

Σε συνεχή αντιπαράθεση βρέθηκε χτες ο εισαγγελέας της ενάγουσας αρχής Τζέφρι Νάις με τον Σέρβο ιστορικό Σλαβένκο Τέρζιτς που προσήλθε στο εδώλιο της δίκης Μιλόσεβιτς ως μάρτυρας υπεράσπισης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ο Νάις επιχείρησε να πείσει το μάρτυρα πως η ιδέα περί «Μεγάλης Αλβανίας» δε βρίσκει ανταπόκριση στην πλειοψηφία των Αλβανών στα Βαλκάνια. Ο Τέρζιτς διαφώνησε, επικαλούμενος έκθεση του φιλοϊμπεριαλιστικού ιδρύματος «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (International Crisis Group) για τον «παναλβανισμό» που υποστήριζε μεταξύ άλλων ως εφικτή την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για όλη την περιοχή των Βαλκανίων... Ο Τέρζιτς, επιδεικνύοντας την έκθεση ως μία απ' τις πλατφόρμες της ιδέας περί «Μεγάλης Αλβανίας», είπε πως αυτή η άποψη έχει μαζική υποστήριξη σε όλη την Αλβανία και απειλεί τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Σε άλλο στιγμιότυπο, ο Νάις έφθασε μέχρι του σημείου να ρωτήσει (ρητορικώς...) το μάρτυρα εάν τελικώς οι διαμαρτυρίες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου το 1981 δεν ήταν παρά μία αντίδραση «στο ότι οι φοιτητές έβρισκαν κατσαρίδες στο φαγητό τους». Ο Τέρζιτς ξέσπασε, λέγοντας πως οι διαμαρτυρίες χρησιμοποιήθηκαν προσχηματικά απ' τους Αλβανούς αυτονομιστές που προετοιμάζονταν επί μακρώ με στόχο την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας απ' τη Σερβία. Ο Νάις επέμεινε υποστηρίζοντας πως η μυστική υπηρεσία της σερβικής αστυνομίας υποκινούσε εσκεμμένα τη συνέχιση των διαδηλώσεων ώστε να βρει αφορμή για τη χρήση βίας έναντι των Αλβανών, πράγμα που ο ιστορικός Τέρζιτς απέρριψε ως μία τουλάχιστον «ανυπόστατη ερμηνεία» των γεγονότων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ