Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκότωνε, παζάρευε, διαίρει και βασίλευε...

Από περιοχή στη Μοσούλη όπου η ιρακινή αντίσταση επιτέθηκε σε κατοχική αυτοκινητοπομπή

Associated Press

Από περιοχή στη Μοσούλη όπου η ιρακινή αντίσταση επιτέθηκε σε κατοχική αυτοκινητοπομπή
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κι όμως, το παραδέχτηκε ο Πρόεδρος Μπους... Η αντίσταση στο Ιράκ θεριεύει, ότι οι Ιρακινοί που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις και εκπαιδεύονται ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πολεμούν οικτρά και ότι οι απώλειες αυτού του πολέμου είναι πολύ βαριές για τον αμερικανικό στρατό.

Μάλιστα ο Πρόεδρος Μπους τα δήλωσε όλα αυτά, σύμφωνα με τη «San Francisco Chronicle», ενώπιον 7.000 πεζοναυτών, στο στρατόπεδο Πέντλετον στη Νότια Καλιφόρνια και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, ορισμένοι από τους οποίους παραπονούνται ότι έχουν ανεπαρκή εξοπλισμό. ΤΟ κλίμα μάλλον ανάλογο με αυτό που αντιμετώπισε και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που τον βαμβάρδισαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε στρατόπεδο στο Κουβέιτ, με αντιρρήσεις αλλά και καταγγελίες για τα προβλήματα εξοπλισμού και τη μεγάλη χρονική διάρκεια των αποστολών.

Και όλα αυτά με το ξεπέρασμα του «ψυχολογικού ορίου» των 1.000 νεκρών Αμερικανών. Επισήμως φυσικά. Ενας Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώθηκε από πυρά όπλου Βαγδάτη ήταν ο 1.001ος Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώνεται από εχθρικά πυρά σύμφωνα πάντα με το Πεντάγωνο. Εντούτοις, οι μετρήσεις που έχουν εμφανιστεί έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Associated Press» οι νεκροί είναι συνολικά 1.278. Οι διαφορές στην καταμέτρηση οφείλονται στο ότι ο αριθμός του Πενταγώνου δε συμπεριλαμβάνει τους νεκρούς από «ατυχήματα» και «αυτοκτονίες» ενώ για ορισμένους αναλυτές δε συμπεριλαμβάνει καν αυτούς που δεν έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Ουκ ολίγοι!


Associated Press

Παράλληλα, τουλάχιστον 7 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες μάχες στη Βαγδάτη και στο Ραμάντι. Επίσης, στη Βαγδάτη τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και έξι Ιρακινοί πολίτες από βόμβα που στόχευε αμερικανική περίπολο.

Στη Σαμάρα αντάρτες κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα, αφαίρεσαν τα όπλα που βρίσκονταν εκεί, και το ανατίναξαν. Στις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια και μετά την κατάληψη αναφέρονται πέντε νεκροί και ένα παιδί ανάμεσα τους και θεωρούνται απότοκες της παραίτησης του αστυνομικού διευθυντή της πόλης μετά την επίθεση που δέχτηκε στο σπίτι του από αντάρτες.

Τριχοτομημένο

Στη Μοσούλη, σύμφωνα με το ΑΡ εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σε λαχαναγορά της πόλης, τραυματίζοντας δύο Ιρακινούς, ενώ κατά το Γαλλικό Πρακτορείο οι συγκρούσεις σε αυτή την πόλη του βορρά δεν έχουν πάψει και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και ανταρτών είχαν χτες ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς, χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερες διευκρινιστικές λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ η πολιτική του διαίρει και βασίλευε και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Ιράκ στην τριχοτόμησή του, σε σιιτικό, σουνιτικό και κουρδικό. Η τριχοτόμηση αυτή εν μέρει αποτυπώνεται και στις λίστες όσων κομμάτων θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Καταρχήν, η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του κουρδικού κόμματος, διεκδικεί την προεδρία ή την πρωθυπουργία, υπό το σκεπτικό ότι το «αξίζουμε». Γιατί όχι; Εξάλλου, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ αλλά και άλλοι σύμμαχοι δεν αποτρέπουν την ιδέα της δημιουργίας ενός μεγάλου Κουρδιστάν, που θα περιλαμβάνει εκτός του κουρδικού Ιράκ, εδάφη της Συρίας, του Ιράν και της Τουρκίας φυσικά...

Παράλληλα, δύο σημαντικά σουνιτικά κόμματα θα συμμετάσχουν τελικά στις εκλογές. Πρόκειται για το Ισλαμικό Κόμμα και το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα. Και τα δύο αυτά κόμματα είχαν υπογράψει την έκκληση για αναβολή των εκλογών. Τέλος, λίστα 228 υποψηφίων για τις ιρακινές εκλογές από 22 πολιτικούς σχηματισμούς των σιιτών ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί. Ωστόσο, δε συμμετέχει το κίνημα του ριζοσπαστικού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ. Αυτοαποκαλούμενος Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία, ο συνασπισμός περιλαμβάνει 22 κόμματα, ομάδες και κινήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 60% της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ. Το γεγονός ότι η λίστα των υποψηφίων παρουσιάστηκε - έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις - επτά βδομάδες πριν από τις εκλογές «ρίχνει το γάντι» στις υπόλοιπες σημαντικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ, ότι δηλαδή μπορούν και αυτοί να οργανωθούν αναλόγως.

Πάουελ καλεί Ευρωπαίους

Η έκκληση προς ευρωπαϊκά κράτη να διαθέσουν στρατεύματα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που απηύθυνε ο Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έπεσε σχεδόν στο κενό.

Στην τελευταία προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Ευρώπη ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Πάουελ κάλεσε τους Ευρωπαίους να κοιτάξουν πέραν των διαφορών τους με την κυβέρνηση Μπους και να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων. Τελικά σύμφωνα με το BBC, οι διαφορές παρέμειναν ως έχουν και με την απόλυτη υποστήριξη της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και την άρνηση κυρίως των Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου, τελικά η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αυξήσει σε 300 τον αριθμό αυτών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή αποσπάσματος στο Ιράκ για την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, και ακόμη 1.000 για υποστήριξη.

Τέλος, σε μία σχετική εξέλιξη από την Ασία, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για ένα ακόμη χρόνο την παρουσία των στρατευμάτων της στο Ιράκ. Η αποστολή των Ιαπώνων στρατιωτών, παρέχει μόνο επιμελητειακή υποστήριξη, θα παραταθεί έως τις 14 Δεκέμβρη του 2005, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ