Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΕΛ - ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ
Για τα μάτια... της Επιτρόπου

Από 1/1/2005 έρχεται η λυπητερή της νέας ΚΑΠ, για τους Ελληνες αγρότες

Στον έκτο όροφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Μαραθώνα Αττικής, ενημερώθηκε ...για τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών η καινούρια Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Μάριαν Φίσερ Μποέλ. Η ίδια με τις πρώτες δηλώσεις, ζήτησε βασικά έγκαιρη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ανεξάρτητα από το τι έθεσε και τι δεν έθεσε ο υπουργός Ε. Μπασιάκος στην Επίτροπο - γιατί τι να πιστέψει και τι να μάθει κανείς από «εθιμοτυπικές» τυπικές ανακοινώσεις και δηλώσεις - ένα από τα θέματα που προκύπτει είναι: Ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό δεν έγινε. Προχτές, το μεσημέρι, άλλαξαν τα σχέδια, παρότι η Επίτροπος είχε χτες χρόνο για κάτι τέτοιο... Ετσι, τελικά έγιναν για ...τα «μάτια» της κάμερας οι συνήθεις εθιμοτυπικές δηλώσεις και έγιναν δεκτές δύο Ερωτήσεις. Η μία δόθηκε σε δημοσιογράφο που δουλεύει για τις αγροτικές εκπομπές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης... Στη συνέχεια η Επίτροπος επισκέφτηκε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το απόγευμα, όπως ανακοινώθηκε, κάποια θερμοκήπια στο Μαραθώνα.

Κι ανεξάρτητα για τους λόγους που έγινε ή δεν έγινε η συνέντευξη, ο κύριος Μπασιάκος θα μπορούσε τουλάχιστον να πάει την Επίτροπο στον αγροτικό νομό της Βοιωτίας, από όπου κατάγεται. Δε θα έκανε και πολύ περισσότερη ώρα να πάει μέχρι τις Θεσπιές ή το Καπαρέλι, για να πουν οι αγρότες αυτά που περνάνε, στην Επίτροπο. Θα μπορούσε, βέβαια, να την πάει και στη Θεσσαλία και αλλού. Αλλά...

Η Επίτροπος, πάντως, στις δηλώσεις της ανέφερε ότι «την 1η Ιανουαρίου η αναθεώρηση της ΚΑΠ που συμφωνήθηκε το 2003 και 2004 θα τεθεί σε εφαρμογή» και πρόσθεσε πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει αποτελεσματικά». Δηλαδή, ζήτησε πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των αντιαγροτικών μέτρων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και έριξε και μια ακόμα υποκριτική κορόνα ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν να επιδοτούνται και θα είναι ελεύθεροι να παράγουν ό,τι επιθυμούν οι καταναλωτές.

Δηλαδή, κυρία Επίτροπε της Γεωργίας, οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί θα μπορούν να παράγουν όσο καπνό θέλουν για τους καταναλωτές - καπνιστές και τι επιδότηση θα έχουν να λαμβάνουν και πώς;... Και δεν είναι το μόνο παράδειγμα, γιατί αν οι Ελληνες θέλουν να τρώνε περισσότερα πιλάφια, θα αυξηθούν τα επιδοτούμενα στρέμματα που η ΚΑΠ τα κατέβασε κατά 46.000 στρέμματα ή μήπως θα αυξηθεί η ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα που πήγε μετά βίας στους 800.000 τόνους, ενώ οι ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τους 1.200.000 τόνους;... Και ποιοι κερδίζουν τελικά οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, ή οι βιομηχανίες - πολυεθνικές; Και επειδή η Επίτροπος κάτι είπε και για την αναθεώρηση της ζάχαρης, γιατί θα πρέπει να μειωθεί η τιμή παραγωγού και η εθνική ποσόστωση; Αυτό ζητούν οι «καταναλωτές» βιομήχανοι της ΕΕ;...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ