Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Πέτρινα χρόνια» για τους κατακτητές

Μέλη της ιρακινής αντίστασης ποζάρουν για το φωτογραφικό φακό

Associated Press

Μέλη της ιρακινής αντίστασης ποζάρουν για το φωτογραφικό φακό
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λιποταξίες, αυτοκτονίες, απάνθρωπες, αποτροπιαστικές, φρικιαστικές ενέργειες... Τα κύρια συμπτώματα του κατοχικού στρατού.

Ο κατοχικός στρατός στο μικροσκόπιο στην εκπομπή «60΄» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, που παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου. Περισσότεροι από 5.500 στρατιώτες έχουν λιποτακτήσει από το Μάρτη του 2003. Οι περισσότεροι από αυτούς σημειώνεται ότι έχουν διαφύγει, όπως και η προηγούμενη γενιά Αμερικανών που εξαναγκάζονταν να πάνε στον πόλεμο στο Βιετνάμ. Και να σημειωθεί ότι τότε υπήρχε η υποχρεωτική κλήτευση, ενώ τώρα ο στρατός είναι μισθοφορικός.

Οι βρετανικοί «Times» σημειώνουν επιπροσθέτως ότι ο αμερικανικός στρατός «υποφέρει» από τις λιποταξίες, από τη δραστική μείωση των στρατολογήσεων, αλλά και των επιστρατεύσεων, καθώς και από τις αγωγές των στρατιωτών! Την ίδια στιγμή οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του 1,4 εκατομμυρίου εν ενεργεία και 865.000 εφέδρων είναι σε οριακό σημείο, ώστε να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση Μπους όχι μόνο όσον αφορά στο Ιράκ, αλλά και αναστέλλει πιθανές επιχειρήσεις που σχεδιάζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Την ίδια στιγμή η ενίσχυση του κατοχικού στρατού άρχισε. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, στη νότια πόλη Βασόρα άρχισε η μεταφορά στρατιωτών από το Κουβέιτ. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή επιπλέον 12.000 στρατιωτών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας, με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Γενάρη. Ετσι αναμένεται να φτάσουν το συνολικό αριθμό των 160.000, το μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων το Μάρτη του 2003.

Φυσικά, οι επιθέσεις συνεχίζονται... Ενας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Ανμπάρ, όπου και οι πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι. Επίσης ένας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη Σαμάρα. Ενώ επιθέσεις στην ιρακινή εθνοφρουρά σε Τικρίτ και Μπακούμπα, με βόμβες τοποθετημένες στην άκρη του δρόμου, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 9 Ιρακινών εθνοφρουρών και 4 πολιτών. Στο Μπάιτζι, οι αντάρτες απήγαγαν τον Ιρακινό επιχειρηματία Μοχάμεντ Τζάσεμ αλ Τζάναμπι, 55 ετών, που συνεργαζόταν με τον αμερικανικό στρατό. Ο αλ Τζάναμπι ήταν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της περιοχής, πρόσθεσε. Στο Μάκχουλ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, αντάρτες επιτέθηκαν με αντι-αρματικές ρουκέτες εναντίον τουρκικού φορτηγού που μετέφερε εμπορεύματα για τον αμερικανικό στρατό. Η τύχη του οδηγού παραμένει άγνωστη.

Αντάρτης πανηγυρίζει δίπλα σε φλεγόμενα αυτοκίνητα της λεγόμενης ιρακινής εθνοφρουράς

Associated Press

Αντάρτης πανηγυρίζει δίπλα σε φλεγόμενα αυτοκίνητα της λεγόμενης ιρακινής εθνοφρουράς
Τέλος, στη Μοσούλη, δύο αμερικανικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ένα «Μπλακ Χοκ» και ένα «Απάτσι», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 4.

Εν τω μεταξύ, αμερικανικό στρατοδικείο στο Ιράκ έκρινε ένοχο για το φόνο τραυματισμένου Ιρακινού πολίτη έναν Αμερικανό στρατιώτη, που υπηρετούσε στο Ιράκ. Πρόκειται για τον υπαξιωματικό Τζον Χορν, ο οποίος καταδικάστηκε από ειδικό στρατοδικείο, το οποίο συνεδρίασε στη βάση Ταχρίρ, καθώς, όπως αποδείχτηκε, στις 18 Αυγούστου είχε πυροβολήσει εν ψυχρώ άμαχο Ιρακινό, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρη επίθεση σε κέντρο στρατολόγησης (2005-05-05 00:00:00.0)
Κονιορτοποιώντας τη φούσκα της «εξομάλυνσης» (2005-03-03 00:00:00.0)
Διαρκείς επιθέσεις (2005-03-01 00:00:00.0)
Νέο πολύνεκρο πλήγμα κατά της ιρακινής αστυνομίας (2004-12-30 00:00:00.0)
Κατοχικές «εκκαθαρίσεις» παντού (2004-10-06 00:00:00.0)
Καθησυχαστικός ο Ράμσφελντ για τις αυξανόμενες επιθέσεις (2003-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ