Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Σταθερά στο πλευρό των εφοπλιστών

Στην χτεσινή του γενική τοποθέτηση, επιβεβαίωσε τον αντιναυτεργατικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής

Ο αφοπλισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος μέσω της πρακτικής της «κοινωνικής συναίνεσης» είναι ο πρωταρχικός σκοπός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να περάσουν τα αντιναυτεργατικά σχέδιά της, που υποτάσσουν τις τύχες των χιλιάδων ναυτεργατών και όσων εργαζομένων εμπλέκονται με την εμπορική ναυτιλία στις εφοπλιστικές ορέξεις. Πρόκειται για σχεδιασμούς που διαλύουν τις ναυτεργατικές κατακτήσεις και πλήττουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Δείγμα των εκτρωματικών κυβερνητικών σχεδίων, που πλέον αποτελούν το «πρόγραμμα δράσης του ΥΕΝ», παρουσίασε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής .

Από την αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία στο διάλογο και τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους». Μάλιστα, για να αποδώσει το μέγεθος του «εγκλήματος» που προετοιμάζεται, σημείωσε: «Προσωπικά, δεν έχω την αγωνία για το πολιτικό κόστος»!

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, όρος που αποτελεί την «καραμέλα» των εφοπλιστών, θα επιδιωχτεί η «κατάργηση των προστατευτικών μέτρων» και η «διαμόρφωση κανόνων ενός ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που πρέπει να επικρατεί στις διεθνείς και θαλάσσιες μεταφορές». Μάλιστα, τα ...«όργανα» αρχίζουν από την επόμενη βδομάδα, καθώς ο υπουργός θα ξεκινήσει μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» άμεσα έναν «ουσιαστικό, οργανωμένο και υπεύθυνο διάλογο για το μέλλον και την προοπτική της ποντοπόρου ναυτιλίας, στοχεύοντας στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση»!

Ασχημα είναι τα νέα και για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών. Ο υπουργός ήταν σαφής: «Να εξασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ΝΑΤ , μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα θιγούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ισχύει και για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ»!

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ακτοπλοΐας, χαρακτήρισε αυτό το όργιο της εφοπλιστικής ασυδοσίας που ζουν οι κάτοικοι των νησιών από την επικράτηση στον ακτοπλοϊκό χώρο τριών μόνο ακτοπλοϊκών εταιριών, αλλά και τα όσα βιώνουν οι ναυτεργάτες με τις δραστικές περικοπές των αποδοχών τους ως «εκσυγχρονισμό»! Μάλιστα, σημείωσε ότι: «Θα υποστηρίξουμε και θα ενθαρρύνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, χωρίς διακρίσεις, ώστε το 2004 (οπότε θα τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός - έκτρωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σπάει το καμποτάζ) να κατοχυρώσουμε δεσπόζουσα θέση στις ελληνικές θάλασσες»!

«Το στίγμα της αντιλαϊκής επικίνδυνης πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ καταγράφεται με τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Χρ. Παπουτσή, που υποτάσσει τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στο βωμό των εφοπλιστικών υπερκερδών», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσαν από κοινού η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με το οποίο τονίζουν ότι οι ναυτεργάτες δεν πέφτουν στην παγίδα της «κοινωνικής συναίνεσης». Με τον αγώνα τους και ενώνοντας τις δυνάμεις τους με το συνεπές συνδικαλιστικό κίνημα, θα δώσουν την απάντηση που πρέπει.

Τα δύο σωματεία υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα δράσης του ΥΕΝ συνιστά επανάληψη των γνωστών θέσεων, είναι συνέχεια της ίδιας αντιναυτεργατικής πολιτικής που οι ναυτεργάτες πληρώνουν πολύ ακριβά ακόμα και με τα συσσίτια της ντροπής. Ειδικά για τα όσα προωθούνται στην ακτοπλοΐα τονίζουν ότι πρόκειται για «επικίνδυνη πολιτική που πλήττει τα ίδια τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, υποβαθμίζει τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών». Τα σωματεία καταθέτουν το επεξεργασμένο διεκδικητικό τους πλαίσιο, που αφορά την προστασία του δικαιώματος της δουλιάς, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη θωράκιση του καμποτάζ και άλλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθλιότητες σε βάρος των ναυτεργατών (2004-07-16 00:00:00.0)
Καθαρή μείωση συντάξεων (2002-11-15 00:00:00.0)
Προέχει η άμεση αντίδραση των ναυτεργατών (2000-10-06 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση και ταξική πάλη (2000-09-20 00:00:00.0)
Απεργιακό «φράγμα» στους εφοπλιστές (2000-09-16 00:00:00.0)
Προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού (2000-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ