Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΕΡΑΝΗΣ»
Τελεσίγραφο για απολύσεις

Υπό διωγμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία «ΚΕΡΑΝΗΣ»! Η διοίκηση της εταιρίας με τελεσίγραφο που κοινοποίησε προχτές 13 του μήνα το οποίο λήγει σήμερα 15, ανακοινώνει: «Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η εταιρία απαιτεί λήψη άμεσων δραστικών μέτρων σε όλους τους τομείς, για να καταστεί δυνατή η επιβίωσή της»! Και: «Οποιος επιθυμεί να αποχωρήσει λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωση, να δηλώσει τούτο στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων έως και την Τετάρτη 15/12/2004»! Από το προκλητικό ύφος του κειμένου γίνεται εμφανής η προσπάθεια της εταιρίας να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά και ότι είναι αποφασισμένη για τα περαιτέρω... Οσον αφορά την ...«κατάσταση» που απαιτεί τη «λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων» πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1999, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και ισολογισμούς, η «ΚΕΡΑΝΗΣ», από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργατών, έβαλε στα ταμεία της 25 δισεκατομμύρια δραχμές!

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για άθλια «παιχνίδια» μετόχων, τα οποία, καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα η τελευταία ολοκληρώθηκε στις 29 Νοέμβρη. Ακόμα είναι γεγονός ότι έχει μειωθεί η παραγωγή, όμως, όπως αφήνουν να «διαρρεύσει», πάλι πρόκειται για σκοπιμότητες, καθώς κάποιοι έβαλαν πολλά λεφτά στην τσέπη και τώρα ζητάνε χωρίς τσίπα, τα... ρέστα από τους εργάτες!

Ομως η εργοδοσία δεν είναι... μόνη της. Εκτός από την αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ που αποθρασύνει την ασυδοσία των επιχειρηματιών, έχει και τις πλάτες των υποταγμένων του συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του Σωματείου των Εργαζομένων, στο αίτημα των συνδικαλιστών της παράταξης της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ενταγμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ), για γενική συνέλευση και απόφαση για αγωνιστική απάντηση, αντέδρασαν ως εξής: «Δεν μπορούμε να ανακατευτούμε»!

Ο Νίκος Μπούργιας, εκπρόσωπος της ΕΣΚ, μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του σωματείου, επισήμανε σχετικά: «Εμείς έχουμε καλέσει τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να αποκρούσουν οποιαδήποτε μεθόδευση για την απώλεια θέσεων εργασίας. Τους καλούμε να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση. Τις ευθύνες της εργοδοσίας δε θα τις πληρώσουμε εμείς. Απαιτούμε από την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου άμεσα να συγκαλέσει γενική συνέλευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ