Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ολοι θέλουν να γίνουν πρόεδροι...

Για τέταρτη φορά, χτες, συνεδρίασε το νεοεκλεγμένο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), χωρίς και πάλι να εκλεγεί προεδρείο. Για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε αδιέξοδο, καθώς οι εκπρόσωποι των συνδυασμών που πλειοψήφησαν επιμένουν, όλοι, να... γίνουν πρόεδροι!

Οι εκλογές έγιναν με το εκτρωματικό εκλογικό σύστημα των ποσοστώσεων κατά Ενωση, αντί της απλής αναλογικής (νόμος 1264/82)και την οποία απαίτησαν οι συνεργαζόμενες παρατάξεις «Δημοσιογραφική Συνεργασία» και «Αριστερή Οχθη». Κάτι που, όπως επισήμανε ο μοναδικός σύμβουλος της Συνεργασίας, Γιάννης Ζαγγανάς, επιβεβαιώθηκε και με την εκλογή του νέου ΔΣ - καθώς χρειάστηκαν δύο ολόκληρες μέρες για να γίνει η κατανομή των εδρών, ενώ εκλέχτηκε σύμβουλος με... μία μόνο ψήφο(!) και συνδυασμός που συμπλήρωνε το εκλογικό μέτρο των 8 ψήφων δεν έβγαλε έδρα...

Οσον αφορά στη συγκρότηση του προεδρείου, η επιμονή των εκπροσώπων των συνδυασμών που πλειοψήφησαν μέσα απ' αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες, έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο. Οι τρεις πλειοψηφούσες παρατάξεις επιμένουν η κάθε μια να εκλεγεί πρόεδρος από το δικό τους συνδυασμό. Από τα 11 μέλη του ΔΣ, ο υποψήφιος του συνδυασμού «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» Δημ. Τσαλαπάτης συγκεντρώνει 4 ψήφους, και από 3 ψήφους οι υποψήφιοι των συνδυασμών «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος», Αντ. Νταβανέλος, και «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι», Παν. Σόμπολος.

Ο σύμβουλος του συνδυασμού «Δημοσιογραφική Συνεργασία - Αριστερή Οχθη», ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σύμπραξης με κάποια από τις άλλες παρατάξεις, με δεδομένη τη λογική και κυρίως την πρακτική τους, του συμβιβασμού και της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί είναι αυτές που έχουν καταδικάσει την ΠΟΕΣΥ σε πλήρη απραξία, αφάνεια και αναξιοπιστία. Γιατί λειτούργησαν και λειτουργούν γραφειοκρατικά και παραγοντίστικα σε βάρος των συμφερόντων όλου του κλάδου. Αλλωστε, απόδειξη γι' αυτό είναι και η εμμονή τους να καταλάβουν τη θέση του προέδρου, οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Απέναντι στην εμμονή τους αυτή και καθώς οι τρεις αυτές παρατάξεις αποφεύγουν για ευνόητους λόγους να προχωρήσουν σε «προγραμματικές συγκλίσεις», η μόνη διέξοδος είναι το αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο. Αλλωστε, επίμαχες θέσεις είναι αυτές του προέδρου και του γενικού γραμματέα, γιατί οι θέσεις των αντιπροέδρων και του ταμία (προ)καταλαμβάνονται από τις επαρχιακές Ενώσεις και την ΕΣΠΗΤ και γι' αυτές τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Τη θέση αυτή πρόβαλε ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας - Αριστερής Οχθης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ