Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΑΧΤΙΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Προτεραιότητα η ενίσχυση του ταξικού πόλου σε χώρους και κλάδους

Η σύνδεση του αγώνα των εργαζομένων και συνταξιούχων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας ήταν στο επίκεντρο του προβληματισμού της Αχτιδικής Συνδιάσκεψης χρηματοπιστωτικού συστήματος του ΚΚΕ. Αναγκαίος όρος, όπως τονίστηκε και στην εισήγηση, είναι ο αγώνας για την ένταξη του τραπεζικού τομέα στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα οποία θα περάσουν κάτω από κοινωνικό έλεγχο από τη λαϊκή εξουσία. Αμεση προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, η αναδιάταξη σε χώρους και κλάδους, η μελέτη και η γενίκευση της πείρας.

Από το ΠΓ του ΚΚΕ, ο Γ. Μαρίνος τόνισε την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης του ΠΑΜΕ και σε χώρους όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της συναίνεσης και του ρεφορμισμού. Απόλυτα αναγκαία η δημιουργία του ταξικού πόλου που θα οδηγεί σε συνολική αντιπαράθεση, θα κινητοποιεί δυνάμεις σε άλλη κατεύθυνση. Η απαιτητικότητα πρέπει να ανέβει, τόνισε το μέλος του ΠΓ, με την ανάπτυξη της πάλης για τα πολύ σοβαρά προβλήματα - κοινωνική ασφάλιση, εργασιακά δικαιώματα - και με κατεύθυνση την ισχυροποίηση του Κόμματος, τη συσπείρωση δυνάμεων πάνω σε αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους, την ανάπτυξη της ταξικής πάλης: Ενα κόμμα ικανό να διεκδικεί την εξουσία, το Σοσιαλισμό. Η μάχη απέναντι στα οξυμένα προβλήματα πρέπει να δοθεί, απαντώντας στο σύνολο των όρων που καθορίζουν τη ζωή και την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Οι διεκδικήσεις να ανοίξουν από τη σκοπιά των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, σε αντίθεση με τη λογική της ανταγωνιστικότητας - παραγωγικότητας, σε αντίθεση με τη λογική του εφικτού, σημειώθηκε από τον Γ. Μαρίνο.

Γόνιμος και πλούσιος προβληματισμός αναπτύχθηκε και από τους αντιπροσώπους στην Αχτιδική Συνδιάσκεψη. Να επιταχύνουμε το βηματισμό μας, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. «Το Σοσιαλισμό τον παλεύουμε για σήμερα», τόνισε νεολαίος αντιπρόσωπος. Γυναίκες και νεολαίοι - όπως τονίστηκε και στην εισήγηση του Γραφείου - αποτελούν περίπου το 50% των εργαζομένων στον κλάδο. Τα κομμάτια αυτά του εργατικού δυναμικού γίνονται αποδέκτες και ιμάντες μεταβίβασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τόνισαν αρκετοί. Κοινή σε όλους η αγωνία για την ανάγκη σύμπτυξης του ταξικού πόλου στον κλάδο. Αλλά δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αλλά γενικότερα οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα (ασφαλιστικές, διάφορες θυγατρικές κ.ά.) οι οποίοι «γεύονται» και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση, την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, τις ελαστικές σχέσεις, την κατεδάφιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ