Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παγώνει την υποψηφιότητα αν μπουν «απαράδεκτοι όροι»

Η Τουρκία θα παγώσει την υποψηφιότητά της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβάλλουν «απαράδεκτους όρους» για την ένταξη της Αγκυρας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

«Δεν πιστεύουμε πως θα μας επιβληθούν απαράδεκτοι όροι, αλλά αν συμβεί αυτό, αν μας επιβληθούν όροι που δεν μπορούμε να δεχτούμε, τότε θα βάλουμε αυτήν την υπόθεση στο ψυγείο και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας», τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.

Αναφέροντας πως η Τουρκία θέλει να εκσυγχρονίσει τον πολιτισμό της, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η χώρα του επιθυμεί να ολοκληρώσει το σχέδιο αυτό με τη συνεργασία της ΕΕ. «Αν όμως μας επιβάλουν απαράδεκτους όρους, δε θα έρθει και το τέλος του κόσμου. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο το δρόμο μας, διότι η Τουρκία είναι ικανή να αντέξει το φορτίο αυτό».

«Η πολιτική δεν επιτρέπει συναισθήματα και εμείς δεν είμαστε συναισθηματικοί. Θέλουμε να φέρουμε σε πέρας αυτήν τη διαδικασία με έναν ώριμο τρόπο», κατέληξε ο Ερντογάν.

Δηλώσεις Ταλάτ

Η Τουρκία δεν μπορεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί αυτομάτως αυτοανακηρύσσεται σε κατοχική δύναμη. Η αλήθεια αυτή ειπώθηκε ανοιχτά από τον ψευδοπρωθυπουργό των Κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στο μεταξύ συλλαλητήριο υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ προγραμματίζουν, για σήμερα το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα μέλη του συνδέσμου προστασίας του ψευδοκράτους.

Ο Ταλάτ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναγνωρίσει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να ζητά κάτι τέτοιο. Ο Ταλάτ είπε ότι η Αγκυρα υποσχέθηκε να αναγνωρίσει τη νέα Ενωμένη Δημοκρατία. Ανέφερε ακόμα ότι αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θα ισοδυναμούσε με αυτοανακήρυξή της σε κατοχική δύναμη, καθώς και με εγκατάλειψη του στόχου για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ακόμα ο Ταλάτ δήλωσε ότι οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν», είναι δυνατόν να πείσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» ο Ταλάτ, αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους εκ μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ, είπε ότι θα εμβάζεται απευθείας στο ψευδοκράτος και ότι για το συντονισμό της υπόθεσης έχουν ανατεθεί και καθήκοντα στο λεγόμενο υπουργό Γεωργίας και Δασών Ρασίτ Περτέβ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ