Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τα λάβαρα και τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ

Απεργία, συγκέντρωση και πορεία χτες στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης

Στα πανό...

Motion Team

Στα πανό...
Την απόφασή τους συσπειρωμένοι στο ταξικό κίνημα να δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που κλέβει τον ιδρώτα τους για να γεμίζει με κέρδη τις τσέπες των πλουτοκρατών, διαδήλωσαν μαζικά χτες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που πήραν τη θέση τους κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που είχε κηρυχτεί με απόφαση του ΕΚΘ.

Μέσα από την απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου, αλλά και με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι και οι άνεργοι, μαζί με τους συναδέλφους τους που καθημερινά παλεύουν να μείνουν στη δουλιά, ξεκαθάρισαν πως δεν επιτρέπουν άλλες εκπτώσεις στις διεκδικήσεις τους.

«Αγώνας ταξικός πανεργατικός θα είναι η απάντηση από εδώ κι εμπρός» διαδήλωσαν και υιοθέτησαν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, να «βαδίσουν μέσα από ένα μαζικό, ταξικό, μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής. Εξω από τους μονόδρομους της συναίνεσης, της υποταγής, έξω από το μονόδρομο της ΕΕ. Με στόχο η τάξη μας, η εργατική, να γίνει αφέντης στον τόπο της, σε μια οικονομία για το λαό, σε μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση».

...στις σημαίες της διαδήλωσης, παντού κυριάρχησε το μήνυμα - πλαίσιο διεκδίκησης που πρόβαλε το ΠΑΜΕ
...στις σημαίες της διαδήλωσης, παντού κυριάρχησε το μήνυμα - πλαίσιο διεκδίκησης που πρόβαλε το ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι της ΗΛΤΕΞ, που από σήμερα μπαίνουν στην ανεργία, μαζί με τους απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους της ΑΡΑΞ, της ΚΑΛΤΟΝ, του «Καματάκη», του «Χωναίου», της ΒΑΛΚΑΝ, της «Ομοσπονδίας», οι συμβασιούχοι της Πυροσβεστικής, οι οικοδόμοι, οι απολυμένοι της «Good Year», οι εμποροϋπάλληλοι και οι συνάδελφοί τους στους άλλους κλάδους, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας και ανεργίας.

Στην πορεία που ακολούθησε, κυριάρχησαν τα συνθήματα μέσα από τα οποία προβλήθηκαν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για δουλιά με πλήρη δικαιώματα, 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη, πλήρη και σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, προστασία των ανέργων και επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ, σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Οι εργάτες στα εμφιαλωμένα ποτά, μαζί με τις γυναίκες τους που πήραν τη θέση τους στο μέτωπο αγώνα, απαίτησαν άμεση ανάκληση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος 15 συνδικαλιστών και τις άδικες καταδίκες σε βάρος άλλων τόσων. Αυτό το αίτημα διατύπωσε από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης και ο Βασίλης Αρτεμίου, ΓΓ του Συνδικάτου Εμφιαλωμένων Ποτών.

«Συνδικάτα ταξικά όχι εργοδοτικά»

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το ΕΚΘ η πλειοψηφία των εργαζομένων διαδήλωνε ασταμάτητα την αντίθεσή της στην πολιτική συναίνεσης και υποταγής που ακολουθούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ. Και διαμήνυσε στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που πήραν το λόγο πως απαιτεί «συνδικάτα ταξικά όχι εργοδοτικά».

Ενώ βροντοφωνάζοντας «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ στηρίζουν την ΟΝΕ, πληρώνει ο λαός», απάντησαν οι εργαζόμενοι και στην εκπρόσωπο της ΕΤΑΣ (ΣΥΝ) που, συνεχίζοντας την πρακτική δυσφήμισης της συνεπούς στάσης των ταξικών δυνάμεων, επανέλαβε τις προβοκατόρικες κατηγορίες περί διασπαστικών ενεργειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ