Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
«Εργαλείο» ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Με πανηγυρικό τρόπο επιβεβαιώνεται καθημερινά η θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημιουργικά «εργαλεία» της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν, και της ΝΔ τώρα, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέσω των παχυλών επιδοτήσεων για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων και ταυτόχρονα στην ανατροπή της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο επιχειρηματίας Αλαμανής, ο οποίος έβαλε στην τσέπη του, μέσω της επιχείρησής του ΑΛΤΕ ΑΤΕ, 1.376.024,80 ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, αφού δεν απέδωσε τα χρήματα αυτά στους καταρτιζόμενους άνεργους! Την ίδια περίπου περίοδο παράτησε απλήρωτους τους εργαζόμενους και την επιχείρηση ΑΝΚΕΡ στο νομό Εβρου, για τη δημιουργία της οποίας εισέπραξε επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ!

Συγκεκριμένα η επιχείρηση ΑΛΤΕ ΑΤΕ υπέγραψε με τον ΟΑΕΔ τρεις συμβάσεις για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων κατάρτισης, για τα οποία και θα εισέπραττε 2.500.000 ευρώ. Οπως προκύπτει από στοιχεία του ίδιου του Οργανισμού και σύμφωνα με ελέγχους που διενεργήθηκαν στην επιχείρηση ΑΛΤΕ ΑΤΕ, διαπιστώθηκε ότι για τα δυο από τα τρία προγράμματα που «υλοποίησε» η επιχείρηση δεν πλήρωσε τα επιδόματα και τις ασφαλιστικές εισφορές στους καταρτιζόμενους! Παρότι ο έλεγχος από τον ΟΑΕΔ και οι παραπάνω διαπιστώσεις έχουν γίνει από τον περασμένο Ιούνη, μόλις στο τελευταίο ΔΣ, προχτές, αναγκάστηκε το διοικητικό συμβούλιο να απορρίψει τα προγράμματα της επιχείρησης και να ζητήσει την επιστροφή των προκαταβολών που έχουν δοθεί στην ΑΛΤΕ ΑΤΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά το δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, τη στιγμή που η ανεργία έχει πάρει τον ανήφορο, (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό έφτασαν τον Οκτώβρη του 2004 τους 508.197), συνεχίζει και μάλιστα ενισχύει τις επιδοτήσεις στο κεφάλαιο με πακτωλούς χρημάτων για προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, εργασιακής εμπειρίας κλπ, δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σ' αυτήν τη λογική προκηρύσσει νέο πρόγραμμα απόκτησης «εργασιακής εμπειρίας Stage» για 5.000 ανέργους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τους οποίους θα επιδοτεί Ο ΟΑΕΔ συνολικά για 24 μήνες. Με το νέο πρόγραμμα η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Το ένα είναι οι άνεργοι που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς ασφάλιση και με ημερομηνία λήξης. Το άλλο είναι οι μικρομεσσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες των οποίων η «ενίσχυση», όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, εξαντλείται στις φοροαπαλλαγές και στην ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και κατ' επέκταση στο δικό τους αφανισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ (2022-03-31 00:00:00.0)
Κοροϊδία στους ανέργους, παράδες στους εργοδότες! (2002-12-13 00:00:00.0)
Μετατόπιση ευθυνών και κόστους... (1999-07-01 00:00:00.0)
Στρώνεται το τραπέζι στους εργοδότες (1997-01-23 00:00:00.0)
"Γην και ύδωρ" στους εργοδότες (1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ