Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Νεοδημοκρατικοί ΠΑΣΟΚισμοί
  • Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε ότι η παραγωγή βαμβακιού είναι 1.103.000 τόνοι...
  • «Πονηρές» αντιδράσεις από γαλάζιους συνεταιριστές της Θεσσαλίας

ICON

Οτι θα προχωρήσουν σε αγωνιστική κινητοποίηση, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια οι «νόμιμες» ποσότητες βαμβακιού από τη Θεσσαλία, που παραμένουν αδιάθετες - τις υπολογίζουν σε 40.000 τόνους - απείλησαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων των θεσσαλικών νομών, μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι η απόφαση για την κινητοποίηση μπορεί να ληφθεί στη σημερινή πανθεσσαλική σύσκεψη συνεταιριστικών εκπροσώπων, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι περισσότεροι πρασινογάλαζοι συνεταιριστές, καθώς και οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ συμφώνησαν ότι η τελική παραγωγή βαμβακιού θα είναι 1.103.000 τόνοι... Και σε σχετική ανακοίνωση γίνεται πάλι απατηλός λόγος για μέγιστες κοινοτικές εισροές... Το θέμα όμως πάλι είναι ότι η πραγματική παραγωγή ξεπερνάει τους 1.150.000 τόνους και οι εντολές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι οι επιπλέον ποσότητες δε θα παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια. Το παιχνίδι που θα παιχτεί τις επόμενες μέρες είναι να παραδοθούν καμιά 25αριά χιλιάδες τόνοι ακόμα, μια και μέχρι 15/12 είχαν μπει στα εκκοκκιστήρια κοντά 1.080.000 τόνοι.

Από την άλλη, οι «απειλές» των γαλάζιων συνεταιριστών της Θεσσαλίας δεν έχουν αντίκρισμα - και είναι εκ του πονηρού - επειδή προέρχονται από συνεταιριστές οι οποίοι έταξαν εαυτόν στην υπηρεσία της κυβέρνησης, έχοντας αποδεχτεί, στην πράξη, τον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι και συμφωνώντας, ουσιαστικά, με το σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι όταν, μάλιστα, είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια «παρέα» νεοδημοκρατών συνεταιριστών, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του «προστάτη» της κυβέρνησης από την οργή και τις αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών. Στο πλαίσιο αυτής της «αποστολής» της, η «παρέα» φαίνεται να προετοιμάζει και την εξαγγελλόμενη κινητοποίηση στη Λάρισα, με στόχο να «ξεθυμάνουν» οι αγανακτισμένοι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας - ίσως με μια «αγωνιστική βόλτα στους δρόμους» - και να μην πάρουν μέρος στην πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, που προετοιμάζει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), για τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη.

Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι «αγωνισταράδες» συνεταιριστές της ΝΔ, επιμένουν να μιλούν για «παράνομα χωράφια» και για «υγρά βαμβάκια», επικροτώντας, έτσι, την κυβερνητική απόφαση «να φέρει στα μέτρα της» το σύνολο της φετινής παραγωγής βαμβακιού, αφήνοντας εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες του προϊόντος που έχει παραχθεί.

Βεβαίως, κυβέρνηση και συνεταιριστές θεωρούν παράνομα τα βαμβακοχώραφα που δεν έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ, ξεχνώντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους ο σχετικός έλεγχος να γίνεται σωστά και στην ώρα του και κάνοντας πως δεν ξέρουν ότι αγρότες δε δήλωσαν τις καλλιέργειές τους, με τη συμφωνία - ή και με την καθοδήγηση - κυβερνητικών παραγόντων, για να μη φανεί ότι η χώρα μας δεν υλοποιεί την απόφαση της ΕΕ για στρεμματική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας.

Ζητούν, επίσης, να μην παραλαμβάνονται καθόλου τα «υγρά βαμβάκια», χωρίς να κάνουν το διαχωρισμό των αιτιών της αυξημένης υγρασίας - άλλο αν το βαμβάκι είναι υγρό λόγω των καιρικών συνθηκών κι άλλο αν το βρέχει επίτηδες κάποιος με νερό - και μη αποδεχόμενοι το αίτημα να παραδίδεται και το υγρό βαμβάκι και ν' αφαιρείται από τη συνολική ποσότητα το ποσοστό της επιπλέον υγρασίας...

Η ΠΑΣΥ

Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τις χτεσινές εξελίξεις, η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, επισημαίνει ότι «είχε προειδοποιήσει τους αγρότες πως τα "μαγειρέματα" της κυβέρνησης για την ποσότητα της παραχθείσας φετινής παραγωγής, αποσκοπούσαν στο κόψιμο της επιδότησης σε σημαντικό ποσοστό από αυτό που παρήγαγαν οι αγρότες. Πως σ' αυτή την προσπάθειά της βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες τέως "μπλοκατζήδες" και νυν κυβερνητικούς συνεταιριστές - συνεργάτες της».

Και συνεχίζει: «Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, πλήρως τις προειδοποιήσεις της ΠΑΣΥ. Η κυβέρνηση έκοψε και έραψε την παραχθείσα φετινή παραγωγή, όπως ακριβώς τη "ζύγισαν" οι κυβερνητικοί συνεταιριστές - συνεργάτες της. Οι προφάσεις και οι δικαιολογίες είναι οι ίδιες που χρησιμοποίησε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, (αέρας - υγρασία - χωράφια εκτός ΟΣΔΕ κ.ά.). Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ανεβάζει περισσότερο τον πήχη της συκοφαντίας εναντίον των αγροτών και ισχυρίζεται πως 3 στους 5 βαμβακοπαραγωγούς δήλωσαν ψεύτικα στοιχεία στον ΟΣΔΕ».

«Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις - υπογραμμίζεται στη συνέχεια - η ΠΑΣΥ καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς, πρώτα απ' όλα, να γυρίσουν την πλάτη και να απομονώσουν τους συμβιβασμένους "αγροτοπατέρες" της ΝΔ, όπως έκαναν και με εκείνους του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να ξεκαθαριστεί το κίνημα από ανθρώπους, που παίζουν διπλό ρόλο μέσα στις γραμμές του, δεν πρόκειται να γίνει βήμα μπροστά».

Από κει και πέρα η ΠΑΣΥ λέει κατηγορηματικά στους αγρότες πως η λύση τόσο των άμεσων και καυτών προβλημάτων όσο και των μακροπρόθεσμων, είναι ζήτημα που θα κριθεί στο πεδίο της ταξικής πάλης και των συγκεκριμένων αγώνων. Ηδη, έχουμε εξαγγείλει συντονισμένες κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη τόσο για το βαμβάκι όσο και για τα υπόλοιπα οξυμένα, άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οσο θα πυκνώνουν οι γραμμές του κινήματος και θα μαχητικοποιούνται οι δυνάμεις μας, τόσο οι κυβερνώντες και τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούν θα υπολογίζουν πολύ πιο σοβαρά την άμεση λύση οξυμένων προβλημάτων μας και θα ανοίγει, ταυτόχρονα, ο δρόμος για μακροπρόθεσμες λύσεις.

Η ΠΑΣΥ ήδη βρίσκεται ανάμεσα στους αγρότες, οργανώνοντας την παραπάνω προοπτική των αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ