Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Προανήγγειλε σκληρή πενταετία για το λαό

«Τέλειωσαν τα ψέματα»! Με αυτό το πνεύμα εμφανίστηκε χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κατηγορηματικός, προκλητικός μα και σίγουρος για το αποτέλεσμα, υπέρ μιας σκληρής πολιτικής κατά των εργαζομένων 5ετούς ορίζοντα, με επίκεντρο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας. Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στην Κομισιόν την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες και ο ΣΕΒ εντάσσεται πλέον σε ένα ...«πανευρωπαϊκό κίνημα», «ώστε - όπως υποστήριξε ο πρόεδρός του Ο. Κυριακόπουλος - οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών να προχωρήσουν ταχύτατα σε συγκεκριμένα μέτρα, γιατί υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί μέχρι το 2010»!

Πρόκειται για την προαναγγελία μιας νέας ακόμη σκληρότερης εκστρατείας αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων από την ΕΕ σε βάρος των λαών. Οπως είπε χαρακτηριστικά - στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο ΣΕΒ - ο αντιπρόεδρός του Δ. Δασκαλόπουλος είναι δεδομένο ότι θα ληφθούν «ειδικότερα μέτρα», λόγω της καθυστέρησης στην εκπλήρωση των στόχων της Λισαβόνας και θα ζητηθούν από κάθε κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ο Ο. Κυριακόπουλος επισήμανε με σημασία ότι «δυστυχώς η Ελλάδα είναι ουραγός» στο θέμα της στρατηγικής της Λισαβόνας, συμπλήρωσε όμως ότι με τη λήξη του θέματος του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας «ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα μας».

Πρόκληση για την ακρίβεια

Προκλητικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ και στο θέμα της ακρίβειας, που χτυπά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθιστώντας υπεύθυνους τους ίδιους τους εργαζόμενους! Ειδικότερα, ανέφερε ότι καλώς γίνεται η «συνεχής συζήτηση» για το θέμα των τιμών που πρέπει να συγκρατηθούν, αλλά: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να μιλάμε για μεγάλες αυξήσεις στις αμοιβές και στους μισθούς, δεν μπορεί να μιλάμε για τιμές ενέργειας εκεί που φτάσαμε και να μην έχουν κι αυτά τα πράγματα και επιπτώσεις κάποια στιγμή στις τιμές».

Ο ΣΕΒ επανέφερε και το Ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι το θέμα θα απασχολεί για πολλές δεκαετίες την κοινωνία, ενώ ειδικά για το ασφαλιστικό των τραπεζών εμφανίστηκε ...προστάτης του ΙΚΑ και των πολιτών. «Οι τράπεζες που έχουν το πρόβλημα -είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - θέλουν να περάσουν μέρος του, στο κράτος. Είναι αδιανόητο -συμπλήρωσε - να επιβαρυνθεί το ΙΚΑ και οι Ελληνες φορολογούμενοι τα ελλείμματα 3 - 4 επιχειρήσεων με σημαντικά κέρδη», «ξεχνώντας» βεβαίως ότι η ΕΕ και στην Ελλάδα οι «πρασινογάλαζες» κυβερνήσεις, έχουν επιδοθεί στη συστηματική αποψίλωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων κατ' εντολήν και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου!

Βασικός μέτοχος

Ειδικότερη αναφορά έγινε από το ΣΕΒ στο θέμα του «βασικού μετόχου», με τον πρόεδρό του να υποστηρίζει ότι έχουν ...«παρερμηνευτεί» οι θέσεις του Συνδέσμου. «Ο ΣΕΒ δεν πιστεύει στην αναρχία και ασυδοσία στην αγορά, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ελέγχεται. Χρειαζόμαστε θεσμούς και η αγωνία μας είναι ότι δε λειτουργούν αυτοί οι θεσμοί», τόνισε και πρόσθεσε ότι σήμερα «η αίσθησή μας είναι ότι δεν εξυπηρετείται πάντα το δημόσιο συμφέρον» στο θέμα των προμηθειών!!! Οι βιομήχανοι επανέλαβαν τις ενστάσεις τους για επιχειρηματική δυσλειτουργία από τις διατάξεις του νέου ν/σ και σύνδεσαν το όλο θέμα με το...«μικρότερο κράτος», αλλά και με το λεγόμενο «υγιή ανταγωνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ