Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αξιώνει νέα αντιλαϊκά μέτρα

Νέα συμπληρωματικά μέτρα εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής αξιώνουν από την κυβέρνηση της ΝΔ η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε χτεσινή συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής έσπευσε να ομολογήσει πως την επόμενη Τετάρτη - μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τη σχετική έκθεση, όπου διαπιστώνουν πως «δεν είναι επαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση».

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη διαβόητη εταιρία «Fitch», η οποία έρχεται προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ασκούμενες πιέσεις για εμβάθυνση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Το κλίμα σπεύδει να αξιοποιήσει και η... αλά ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, συνεισφέροντας έτσι στις ορέξεις και βλέψεις του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια ρότα - και παρά τις διάφορες κορόνες - ακολουθεί και η κυβέρνηση δίνοντας εχέγγυα αξιοπιστίας στους μεγαλορεντιέρηδες της «Fitch», ενώ ταυτόχρονα κάνει τα «στραβά μάτια» στο ολοφάνερο γεγονός ότι η ΕΕ αξιολογεί τα κράτη - μέλη της με τελείως διαφορετικά μέτρα και σταθμά και σε όφελος των ισχυρών οικονομιών. Ετσι ο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός» για τη Γερμανία και τη Γαλλία δεν είχε καμία απολύτως επίπτωση για τα κράτη αυτά σε αντίθεση με τις ...«επιπλήξεις» που ετοιμάζουν για την Ελλάδα.

Ο Γ. Αλογοσκούφης στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή «παράβλεψε» τη συγκεκριμένη πραγματικότητα ισχυριζόμενος πως «δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της κατάστασης της Ελλάδας με τη Γαλλία και τη Γερμανία», προσθέτοντας, ακολουθώντας το επίπεδο των προκατόχων του, πως «οι χώρες αυτές δεν είχαν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και δεν έφτασαν το έλλειμμά τους πάνω από το 5% του ΑΕΠ». «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» είχε η κυβέρνηση και για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται στο «υψηλό έλλειμμα και χρέος του Δημοσίου που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την περίοδο 1997-2003». Στο συγκεκριμένο «παραβλέπουν» το γεγονός ότι η «Fitch» λυμαίνεται και θησαυρίζει από το κρατικό χρέος. Με τέτοιου τύπου ενέργειες, όπως η χτεσινή, δίνει το στίγμα στους τραπεζίτες και τους άλλους μεγαλορεντιέρηδες, να προχωρήσουν σε αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων τους προς το ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα συνεχίζονται και τα παιχνίδια με το ύψος των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία σύμφωνα με τις τελευταίας... εσοδείας δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων θα φτάσουν κοντά στο 6% για το έτος 2004 και έναντι 5,3% που προέβλεπαν σε προηγούμενες εκτιμήσεις τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ