Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οσο τους «ταΐζουν» τόσο «ξεσαλώνουν»

Τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών δε μειώνουν την ανεργία

Κι ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τα προγράμματα για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας στη Θεσσαλία, που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και, επιπλέον, προχωρά σε αύξηση των επιδοτήσεων προς τους εργοδότες, το πρόβλημα της ανεργίας, όχι μόνο δε λύνεται, αλλά συνεχώς επιδεινώνεται. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μακρόχρονη χρηματοδότηση ορισμένων επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας έτσι μια συνεχή ροή χρημάτων προς τις τσέπες των βιομηχάνων, είναι γεγονός ότι αν και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα για την υλοποίηση πολλών τέτοιου είδους προγραμμάτων «αντιμετώπισης» της ανεργίας στη Λάρισα και στο Βόλο, εντούτοις τα ποσοστά των ανέργων και στους δύο νομούς είναι τεράστια και συνεχώς ανεβαίνουν.

Και βεβαίως, η χρηματοδότηση των βιομηχάνων καθόλου δε μετρίασε τις αντεργατικές επιθέσεις τους - αντιθέτως, τις αύξησε - και συνεχίζονται οι απολύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου που διανύουμε μέχρι και τα τέλη Αυγούστου απολύθηκαν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε διάφορες επιχειρήσεις της Λάρισας. Πολλοί, δε, από τους απολυθέντες ήταν πρώην άνεργοι που είχαν προσληφθεί στο πλαίσιο κάποιων από τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρηματιών για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το περιβόητο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης που εφαρμόζεται στη Λάρισα οι άνεργοι που προσλαμβάνονται γίνονται θύματα άγριας εκμετάλλευσης από τους εργοδότες και σε πολλές περιπτώσεις δεν παίρνουν ούτε τα «ψίχουλα» που δικαιούνται. Αντίθετα μεγάλο κέρδος είχαν οι 1.350 επιχειρηματίες του νομού που μετείχαν, οι οποίοι επιδοτούμενοι με 20,54 ευρώ ημερησίως για κάθε προσλαμβανόμενο, καρπώθηκαν τα 13 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου, που διατέθηκαν, συνολικά, για την υλοποίηση του προγράμματος.

Και το μπαράζ απολύσεων συνεχίζεται και καθημερινά, σχεδόν, δεκάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλιά. Είναι, δε, γνωστό ότι ιδιαίτερα στη Λάρισα επιδοτήθηκαν πολλοί επιχειρηματίες για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε γειτονικές χώρες.

Για τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων στο νομό είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλοντας ότι στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά η ενίσχυση των εργοδοτών και απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ