Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΗΛΙΑΔΗ
Παζαρεύει νέα θαλασσοδάνεια

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση επιχειρούν, μέσα από τη διάσπαση των εργατών, να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο για την εργοδοσία

Αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους κόντρα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του ομίλου Ηλιάδη σε Πιερία, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη. Μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον υφυπουργό Απασχόλησης, διαπίστωσαν για άλλη μια φορά πως από την πολιτική που χρόνια τώρα υλοποιούν εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε άλλο, παρά μόνο περισσότερη φτώχεια και ανεργία.

Ο Γ. Γιακουμάτος απέρριψε το αίτημά τους για έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ, ώστε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, αν και επί τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι και ένα βήμα πριν από την οριστική ανεργία.

Την ίδια ώρα, οι εργοδότες συνεχίζουν ανενόχλητοι, και με τη στήριξη βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα επιχειρηματικά τους παιχνίδια, επιδιώκοντας νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις και ίσως και νέα κίνητρα και προνόμια. Ετσι ενώ έχουν ανακοινώσει πως θα βάλουν λουκέτο σε όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου, προχώρησαν σε υπενοικίαση του εργοστασίου των Βαφείων του Κιλκίς στην άλλη επιχείρησή τους τα Πλεκτήρια Πιερίας, τα οποία συστεγάζονται στον ίδιο χώρο με το εργοστάσιο της ΚΟΡΤΑΓΚ στον Κορινό Πιερίας.

Στη συνάντηση που έγινε με τον υφυπουργό, ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την ένταξη επιχειρήσεων του ομίλου στο άρθρο 46, δηλαδή σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, εξέλιξη που ευνοεί την εργοδοσία.

Εργολαβία διάσπασης των εργαζομένων

Η επιχείρηση εργοδοτικής στήριξης που έχει στηθεί από την πρώτη ώρα, αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο χθες κατά την επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Ο πρόεδρος του ΕΚ Κατερίνης, ο γγ του σωματείου της ΚΟΡΤΑΓΚ (στελέχη της ΠΑΣΚΕ) και ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαγεωργίου απαίτησαν να μην παραβρεθούν, στη συνάντηση με τον υφυπουργό, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΗΛΤΕΞ και των Βαφείων Κιλκίς. Μάλιστα, χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα πως το ραντεβού ορίστηκε με παρέμβαση των βουλευτών του νομού Πιερίας και, κυρίως, πως η συζήτηση δεν αφορά τους άλλους εργαζόμενους του ομίλου, τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα και η παρουσία των άλλων εκπροσώπων θα κάνει ζημιά στους εργαζόμενους της ΚΟΡΤΑΓΚ...

Προφανής ο στόχος τους: Η διάσπαση των εργαζομένων στον όμιλο, η παρεμπόδιση οποιασδήποτε προσπάθειας για ενιαία αντιμετώπιση της εργοδοσίας και της πολιτικής που ασκείται. Ελπίζουν πως έτσι τα σχέδια των εργοδοτών θα περάσουν πιο εύκολα.

Κάτω από την επιμονή των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) και των σωματείων της ΗΛΤΕΞ και των Βαφείων Κιλκίς, έγινε τελικά ξεχωριστή συνάντηση με τον κ. Γιακουμάτο.

Τη «διασπαστική και φιλοεργοδοτική τακτική των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), απευθυνόμενη σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου Ηλιάδη. Και διαβεβαιώνει πως «οι εργαζόμενοι στον όμιλο Ηλιάδη θα αντιμετωπίσουν ενιαία και με την ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ την επίθεση και τα σχέδια της εργοδοσίας, καθώς και την κυβερνητική πολιτική».

Τραμπουκισμοί και μηνύσεις

Αποθρασυμένοι από την πολιτική στήριξης της αντεργατικής δράσης τους, οι εργοδότες χθες υπέβαλαν μηνύσεις εναντίον των 40 εργαζομένων, που το βράδυ της Τετάρτης έδιναν μάχη σώμα με σώμα με τους ίδιους και τους τραμπούκους τους, προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Βαφείο του Κιλκίς. Η μήνυση υποβλήθηκε με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών»! Στόχο έχει τον παραπέρα εκφοβισμό των εργαζομένων που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλιά και την είσπραξη των δεδουλευμένων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένη δράση για τους άνεργους (2006-05-04 00:00:00.0)
Χιλιάδες απολυμένοι, μια χούφτα κερδισμένοι (2005-07-17 00:00:00.0)
Στον κοινό αγώνα η διέξοδος (2004-12-24 00:00:00.0)
Μόνος νόμος το δίκιο του εργάτη! (2004-12-23 00:00:00.0)
Πληρώστε τους εργάτες (2004-12-08 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή στην απεργία (2004-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ