Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επεκτείνει τη διείσδυση στα Βαλκάνια

Την πώληση του μετοχικού πακέτου της ΕΤΕ στην «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και της «Αστήρ Βουλιαγμένης» προανήγγειλε ο διοικητής του ομίλου

Εντονοι διαγκωνισμοί, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, γύρω από το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και όχι μόνον, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους. Στόχος τους η απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και η μεγαλύτερη επιχειρηματική διείσδυση και εξαγωγή κεφαλαίων στο παρθένο έδαφος ορισμένων βαλκανικών κρατών. Τα κράτη αυτά, λόγω και της ένταξής τους στη «διευρυμένη» ΕΕ, αποτελούν νέα χρυσοφόρα φλέβα για τις ντόπιες τράπεζες μέσω της καταλήστευσης λαών και περιοχών.

Από τη χτεσινή ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), Τ. Αράπογλου, προκύπτει πως η χρηματοδότηση των προγραμμάτων επέκτασης περνάει μέσα από την εκποίηση άλλων περιουσιακών (μη τραπεζικών) στοιχείων του ομίλου. Στο επίπεδο αυτό προβάλλει η πώληση του μετοχικού πακέτου που κατέχει η ΕΤΕ στην ΑΓΕΤ Ηρακλής και του ξενοδοχείου «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης», που η Εθνική κατέχει το 26,25% και 76,75% του μετοχικού κεφαλαίου αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Τ. Αράπογλου η «διαδικασία πώλησης για την ΑΓΕΤ ξεκίνησε και προχωρά με αργά αλλά σταθερά βήματα», με προτιμητέο αγοραστή τη γαλλική πολυεθνική «Lafarge», ενώ για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης» ο Τ. Αράπογλου δεν προχώρησε σε περαιτέρω εξηγήσεις.

Στους στόχους της Εθνικής είναι η «διατήρηση» της πρώτης θέσης στην ντόπια αγορά και σε όφελος των μεγαλομετόχων, ανάμεσα σε αυτούς και των ξένων λεγόμενων «θεσμικών επενδυτών» οι οποίοι κατέχουν σήμερα το 30% της ΕΤΕ. Αύξηση της κερδοφορίας τους αναμένουν και από την καταλήστευση των βαλκανικών κρατών μέσω της εξαγωγής κεφαλαίων και «επενδύσεων». Συγκεκριμένα για τη Ρουμανία αποφάσισαν να υπερδιπλασιάσουν τα κεφάλαια της εκεί θυγατρικής τους εταιρίας, αναμένοντας να αποκομίσουν αντίστοιχα κέρδη. Υπερδιπλασιασμό κεφαλαίων δρομολογούν και για τη θυγατρική εταιρία λίζινκ στη Βουλγαρία, η οποία στη συνέχεια θα επεκταθεί σε άλλα βαλκανικά κράτη και κυρίως στη Ρουμανία. Ο Τ. Αράπογλου αναφερόμενος στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν για την αγορά της Ρωσίας είπε πως παίρνοντας υπόψη και τις προτάσεις των αναλυτών, έκριναν «φρόνιμο να κρατήσουν στάση αναμονής».

  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, είχε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οποίου συζητήθηκαν «θέματα της Τράπεζας της Ελλάδος, διάφορα τεχνικά και τρέχοντα ζητήματα, τα οποία βεβαίως δε θέλω να συζητήσω δημόσια». Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι πλέον η κυβέρνηση καλείται εκ των πραγμάτων να παίξει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις επιμέρους αξιώσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα των μερίδων του τραπεζικού κεφαλαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ