Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι πρόωρες συντάξεις σε χήρες αγροτών

Τι είπε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η κυβέρνηση θα προωθήσει ρύθμιση, ώστε να αρθεί το καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι χήρες των αγροτών που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη. Αυτό δεσμεύτηκε τελικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα.

Ο Αλέξανδρος Κοντός παραδέχτηκε την ύπαρξη «αδικίας», λέγοντας ότι «εξετάζουμε τη δυνατότητα στο νέο θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος, να γίνεται ο συμψηφισμός της σύνταξης του ΟΓΑ στο σύζυγο ή στη σύζυγο με βάση τη δική του ηλικία και όχι την ηλικία του θανόντος». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρόωρη συνταξιοδότηση προβλέπεται και η ένταξη σ' αυτήν των κτηνοτρόφων».

«Υπάρχει μία δέσμευση», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι «αυτή η κοινή υπουργική απόφαση είναι πέρα για πέρα άδικη - για να μην πω μακάβρια - διότι όταν πεθαίνει ο ένας από τους δύο συζύγους, αφαιρείται το ποσό από τον επιζώντα σύζυγο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ισχύον καθεστώς είναι παράνομο «με έναν απαράδεκτο τρόπο, γιατί υποχρεώνει τον επιζώντα ή τη χήρα να συνεχίσει το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά του αφαιρεί τη σύνταξη, μετρώντας μετά θάνατον την ηλικία της σύνταξης γήρατος. Οταν, δηλαδή, ο αγρότης ή η αγρότισσα θα έβγαιναν στα 65 στη σύνταξη γήρατος υπολογίζει τη μετά θάνατο ημερομηνία, το 65ο έτος της ηλικίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελιγμός με «ψίχουλα» αντί για πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος (2021-02-16 00:00:00.0)
Ψίχουλα και καταλήστευση των ταμείων (2007-05-31 00:00:00.0)
Πολύμηνη καθυστέρηση στη χορήγηση συντάξεων (2001-05-24 00:00:00.0)
Ανατροπές ενόψει στο ΝΑΤ! (1996-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ