Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Στο πλευρό της Τουρκίας οι «ισχυροί»

Αποκαλυπτική συνέντευξη Ερντογάν για το παρασκήνιο των Βρυξελλών

Ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι «ισχυροί εταίροι» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και η στήριξη που πρόσφεραν, ώστε να «παρακαμφθεί» η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλει ανάγλυφα μέσα από τηλεοπτική συνέντευξη του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τουρκικό CNN και τον γνωστό δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ αναφέρθηκε στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις και στα σκληρά παζάρια τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής. Στο «τραπέζι» ήταν η «κοινή θέση» των «25», που όριζε ότι η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε να μονογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης.

Ο Τ. Ερντογάν είπε ότι είχε επικρατήσει αγωνία, διότι η Τουρκία είχε εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια και ξαφνικά της παρουσιάστηκε το θέμα της μονογραφής, πράγμα όμως το οποίο δεν οδήγησε σε πανικό. Στη συνάντηση που είχε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γ. Π. Μπαλκενέντε τού ανέφερε τις απόλυτες και οριστικές απόψεις της Τουρκίας και ότι ακόμη του είπε πως μπορεί να βρεθεί διέξοδος μόνο στην περίπτωση που συμπεριλάβουν κάποια επιπρόσθετη παράγραφο που θέλει η τουρκική πλευρά και απορρίφθηκε η πρόταση για υπογραφή και μονογραφή. Στην ερώτηση του κ. Μπιράντ, αν όντως θα έφευγαν από τις Βρυξέλλες και αν το είχε πει αυτό στους συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι το είχε πει και ήταν αποφασισμένοι, αλλά ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε αργότερα να ξανασυναντηθούν και η συνάντηση αυτή έγινε αργά το βράδυ και κράτησε μέχρι τις 03:30, τα ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου. Η επόμενη συνάντηση έγινε στις 08:30 το πρωί, αλλά δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα και αποφάσισαν να φύγουν.

Τότε, ο πρέσβης Ουγούρ Ζιγιάλ είπε στους αρμοδίους της ΕΕ ότι «φαντάζομαι να το καταλάβατε, εμείς φεύγουμε». Τότε εμφανίστηκαν σαν από «μηχανής θεοί» οι πρωθυπουργοί Τ. Μπλερ, Γκ. Σρέντερ και Σ. Μπερλουσκόνι, οι οποίοι μαζί με τον Ολλανδό προεδρεύοντα μετέβησαν στο δωμάτιο της τουρκικής αντιπροσωπείας, όπου πάρθηκαν και οι ουσιαστικές αποφάσεις. Ακόμη, είπε ότι του τηλεφώνησε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζ. Σιράκ, ο οποίος του είπε ότι είχε γίνει μία πενταμερής συνάντηση, όπου συζητήθηκε η 19η παράγραφος και τελικά κάλεσαν την τουρκική πλευρά και το θέμα ρυθμίστηκε. Στο μεταξύ, ο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με τον Κύπριο ηγέτη, τον κ. Παπαδόπουλο...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δε διέκρινε κανένα πρόβλημα με τους άλλους όρους. Δεν υπήρχε, είπε, πρόβλημα στο θέμα της πλήρους ένταξης και της ημερομηνίας. Απάντηση στις προσδοκίες της Τουρκίας αποτέλεσε η ημερομηνία για την 3η Οκτωβρίου. Οσον αφορά δε στο θέμα του «ανοιχτού τέλους» ανέφερε ότι είναι κάτι το φυσικό και κάτι το οποίο δεν μπορεί να προκαθοριστεί εκ των προτέρων. Εκείνο που είχε σημασία ήταν το θέμα της ημερομηνίας.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζ. Σιράκ, τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τον συγχαρεί (!) για τις προσπάθειες της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και για την εξασφάλιση ημερομηνίας. Ο Πρόεδρος Σιράκ, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, είπε πως θα υποστηρίξουν τα βήματα που θα γίνουν όσον αφορά στο Κυπριακό, κατά το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 3 Οκτωβρίου του 2005. Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι κατά το χρονοδιάγραμμα αυτό αναλογούν σημαντικές ευθύνες και στις δύο πλευρές. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ερντογάν τηλεφώνησε προχτές το βράδυ στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τ. Μπλερ, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συμβολή του και του είπε: «Βοηθήσατε πολύ στην επίλυση του προβλήματος». Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στον Ερντογάν: «Και εγώ συγχαίρω εσάς. Λάβατε πολύ γενναίες αποφάσεις. Οι συνομιλίες έληξαν πολύ θετικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ