Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θερίζει και τους ναυτεργάτες

Κατά 40% αυξήθηκαν οι άνεργοι ναυτεργάτες τον μήνα Νοέμβρη σε σχέση με τον Οκτώβρη

Το γεγονός ότι η ανεργία «θερίζει» στον κλάδο των ναυτεργατών δεν μπορούν να αποκρύψουν ακόμα και αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας! Σύμφωνα με αυτά, μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα από τον Οκτώβρη μέχρι το Νοέμβρη βρέθηκαν στις «μαύρες λίστες» του ΓΕΝΕ επιπλέον 750 ναυτεργάτες! Και, βέβαια, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού, ως γνωστό, οι περισσότεροι άνεργοι ναυτεργάτες, ακριβώς λόγω της «αναξιοπιστίας» του ίδιου του Γραφείου, δε γράφονται σε αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΝΕ, τον Οκτώβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.884, ενώ το Νοέμβρη 2.634! Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 39,8%! Τον Οκτώβρη του 2003 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.373 και το Νοέμβρη του ίδιου έτους 1.848.

Η δραματική αύξηση της ανεργίας που παρουσιάζουν μέχρι και τα επίσημα και συνήθως «μαγειρεμένα» στοιχεία του ΓΕΝΕ, είναι αποτέλεσμα της σκληρής αντιναυτεργατικής πολιτική που ακολουθεί στην πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ που τροφοδοτεί αδιάκοπα την εφοπλιστική ασυδοσία. Η πολιτική αυτή κωδικοποιείται στα πάνω από 15 ακτοπλοϊκά πλοία που βρίσκονται αυθαίρετα και με την ανοχή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη σταδιακή εφαρμογή από τους ποντοπόρους εφοπλιστές του νέου προνομίου που τους έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό της τροποποίησης του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων, για το διωγμό από τα πλοία, των Ελλήνων ναυτεργατών από το κατώτερο πλήρωμα και πάει λέγοντας.

Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Εξίσου άθλιο είναι και το γεγονός ότι από τους 2.634 ανέργους επίδομα ανεργίας πήραν μόλις οι 764! Δηλαδή, ούτε το ένα τρίτο! Μάλιστα, το στοιχείο αυτό προδιαγράφει και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων θα μείνουν «εκτός» και από αυτό το ψίχουλο των 280 ευρώ για τους έγγαμους και 200 για τους άγαμους που δίνεται ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Χριστουγέννων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ