Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«... και η ζωή είναι εντάξει!»

Αν ισχύει η ρήση του Σεφέρη ότι «τα βιβλία είναι πράγματα της φύσης μας, είναι εμείς, όσοι και αν είμαστε, είναι μια ανθρώπινη φύση, που μας προεκτείνει προς τις ρίζες μας, με την πείρα και τη σοφία των περασμένων γενεών», τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος και την ποιότητα των συναισθηματικών φορτίων που κουβαλάει το βιβλίο της Εναλλακτικής Κοινότητας «Παρέμβαση» με σημαδιακό τίτλο «... και η ζωή είναι εντάξει!».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χτες σε μια ζεστή, ανθρώπινη εκδήλωση που στήθηκε από τα παιδιά της «Παρέμβασης», τα έγραψαν το βιβλίο. Στο εξώφυλλο δε διαβάζουμε τα ονόματά τους, αλλά τη φράση «Ομάδα Συγγραφής Βιβλίου», κι αυτό γιατί η έκδοση αποτελεί απάνθισμα των 10 χρόνων ύπαρξης και πλούσιας παρεμβατικής δράσης της κοινότητας. Αλλωστε, στη σύνθεση της συγγραφικής ομάδας υπήρχε διαδοχικότητα μέχρι την ολοκλήρωση του βιβλίου.

Τυπικά πρόκειται για ιστοριογραφία. Ουσιαστικά, όπως είπε η Μαρία Γραμματίκα, υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του προγράμματος «Παρέμβαση» - που δούλεψε μαζί με τα παιδιά τα δύο χρόνια της συγγραφής του βιβλίου - πρόκειται για έκφραση της ανάγκης «να συνδέσουμε τις μνήμες, να ζωντανέψουμε την παράδοση και να τη μεταδώσουμε στους επόμενους».

Εγχείρημα δύσκολο, όχι μόνο γιατί οι συντελεστές του δε γνώριζαν το αντικείμενο, αλλά και γιατί οι ίδιοι βρίσκονταν σε μια δύσκολη φάση της ζωής τους, αυτή της απεξάρτησης. Το αποτέλεσμα, ένα πράγματι καλοστημένο χρονικό με φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό, αποδεικνύει ότι τα παιδιά ξεπέρασαν επιτυχώς την πρακτική τους άγνοια. Και απέδειξαν - κατ' αρχήν στους εαυτούς τους - ότι η ζωή μπορεί να γίνει μια όμορφη περιπέτεια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ