Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αξιώνει συμπληρωματικά μέτρα

Αλλοθι για σκλήρυνση της λιτότητας προσφέρει η Κομισιόν, που έκρινε «ανεπαρκή» τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Ανακοινώθηκαν χτες από τον Επίτροπο των Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), σχετικά με την επάρκεια των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης (έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2005 που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα από τους βουλευτές της ΝΔ) για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, που έχουν υπερβεί τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ όρια. Οι αποφάσεις της Κομισιόν - που θεωρούν «ανεπαρκή» τα μέτρα της κυβέρνησης - αποτελούν άλλοθι για σκλήρυνση της λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η περίπτωση της Ελλάδας έδωσε αφορμή στην Επιτροπή να ζητήσει εκχώρηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Στην απόφαση της Κομισιόν, που αποτελεί πρόταση προς το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (EKOΦIN) του Γενάρη, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Η ΕΕ συμπέρανε σήμερα (σ.σ. χτες) ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, συνέχισε να επιδεινώνεται το 2004, σε αντίθεση με τις συστάσεις που τις απηύθυνε το Συμβούλιο, τον Ιούλη και παρ' όλο που η χώρα αυτή έχει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στη Ζώνη του Ευρώ».
  • Η Επιτροπή χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2005 ανεπαρκή, για να επιτευχθεί μείωση του ονομαστικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ΕΚΟΦΙΝ.

Ετσι, βάσει της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, όπως αυτή ορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, από τη στιγμή που η Ελλάδα δε συμμορφώθηκε με τη σύσταση του ΕΚΟΦΙΝ του Ιούλη, η Κομισιόν συστήνει την εφαρμογή του άρθρου 104 παράγραφος 8, για δημοσιοποίηση της σύστασης της Επιτροπής. Καλεί το ΕΚΟΦΙΝ να διαπιστώσει επίσημα ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση για εφαρμογή της σύστασης και αφήνει στη διακριτική του ευχέρεια το αν θα προχωρήσει στην επιβολή μέτρων, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου που προβλέπει επιτήρηση.

Δίνει με αυτή την πρόταση - ενεργοποίηση της «διαδικασίας του εξευτελισμού» - της δημοσιοποίησης της σύστασης, η Κομισιόν την επίσημη δικαιολογία στην κυβέρνηση για την εφαρμογή σκληρής οικονομικής πολιτικής, που θα πλήττει τα ευάλωτα σε τέτοιου είδους μέτρα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Χ. Αλμούνια, επιβεβαιώνοντας την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της ΕΕ, «δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον η ελληνική πλευρά απεύχεται την εφαρμογή της παραγράφου 9, άλλωστε και οι δύο πλευρές θέλουμε τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%», υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική προσαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού στα όποια νέα μέτρα.

Τέλος, η απογραφή του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και η αποκάλυψη της «αδυναμίας των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών να τροφοδοτούν τη Eurostat με αξιόπιστα στοιχεία», έστρωσε το δρόμο, ώστε η Κομισιόν, να προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών την εκχώρηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στην Eurostat. Αρμοδιότητες που θα δίνουν δικαίωμα παρακολούθησης της έκδοσης «αξιόπιστων» στοιχείων, από τις εθνικές υπηρεσίες, δικαίωμα επί τόπου ελέγχου, αλλά και καθορισμού ελάχιστων προτύπων, τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι στατιστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών. Η ΕΕ αποκτά έτσι ακόμα ένα μέσο ελέγχου και παρεμβατισμού στα οικονομικά των κρατών, προς το συμφέρον πάντα του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ