Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συμφωνία «πακέτο» για ελληνοτουρκικά!

Συμφωνία «πακέτο» για τα Ελληνοτουρκικά υποδεικνύει ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ τάσσεται υπέρ «λύσης» του Κυπριακού πριν τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Σε νέα παρέμβαση εφ' όλης της ύλης, μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης στο ΜΕΓΚΑ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ λέει φωναχτά αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο, αλλά δε διακηρύσσονται - ακόμα - δημόσια, σε μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Με την παροιμιώδη αθυροστομία του ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «σαχλαμάρες» την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ (αλλά και του ΠΑΣΟΚ) ότι οι «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της διαπραγμάτευσης - πακέτο για όλα. «Εχουμε πολλές διαφορές με την Τουρκία», υποστήριξε και έσπευσε να τις απαριθμήσει: «Εχουμε πρώτα απ' όλα τις μειονότητες. Το Πατριαρχείο τι είναι; Είναι ή δεν είναι διμερής διαφορά; Αλλά έχουμε και πολλές άλλες. Ο εναέριος χώρος των 10 μιλίων, όταν έχουμε ναυτικό χώρο 6, τα 12 μίλια του θαλάσσιου χώρου, που αποτελούν δικαίωμα της Ελλάδας μεν, πλην όμως διαπραγματεύσιμο. Δεν είναι εύκολο να επιβάλλουμε τα 12 μίλια. Ολα αυτά, δεν είναι διμερείς διαφορές;». Και αφού μετέτρεψε και τις τουρκικές διεκδικήσεις σε διμερείς «διαφορές» πρότεινε να συνεχίσει... το παζάρεμα χωρίς χρονικό περιορισμό, αλλά σε πακέτο: «Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία, και το λέω αυτό για να το ακούσουν και οι νεότεροι, δεν μπορεί παρά να είναι packet style (σ.σ. πακέτο) να είναι ολόκληρη, σφαιρική. Ολα μαζί»!

Το μόνο που άφησε έξω από το «πακέτο» ήταν η οχύρωση των νησιών. Παράλληλα δε δίστασε να επικρίνει τη στάση που είχε κρατήσει ο Κ. Καραμανλής στις αποφάσεις του Ελσίνκι (1999), λέγοντας ότι «έκανε λάθος ο Καραμανλής, δεν είχε δίκιο». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί στη σύνοδο των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, «το Ελσίνκι όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά βελτιώθηκε».

Τάχθηκε ακόμα υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό, κινδυνολογώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν ολέθριες συνέπειες... «Βεβαίως πριν από τον Οκτώβριο πρέπει να λυθεί το θέμα, διότι αλλιώς θα έχουμε κρίση βαριά τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας», υποστήριξε. Δε δίστασε ακόμα να υποστηρίξει ότι η λύση δε θα είναι διαφορετική από το «σχέδιο Ανάν» που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, αλλά θα προστεθούν ορισμένες «εγγυήσεις», που θα δώσουν στον κυπριακό λαό «την αίσθηση της σιγουριάς».

Σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτήρισε φιλόδοξους τους στόχους του προϋπολογισμού και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές» που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ. Κατά τ' άλλα αποκάλυψε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό ως υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας τον Ν. Διαμαντούρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ