Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Μπροστά στις συμπληγάδες της νέας τάξης

Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε συμπληγάδες εν όψει της 3ης Οκτωβρίου» έκανε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

«Η ημερομηνία αυτή δεν είναι η σωτηρία της Κύπρου, αντιθέτως θα περάσουμε από συμπληγάδες, γιατί οι αρχές του διεθνούς δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης δυστυχώς δύσκολα εφαρμόζονται λόγω της νέας τάξης πραγμάτων και των συγκρουόμενων συμφερόντων», είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πουλήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα αναμένουμε να δούμε τις κινήσεις του και νηφάλια να προβούμε σε εκτιμήσεις», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι στο απογευματινό (σ.σ. χτες) Εθνικό Συμβούλιο είναι αναμενόμενο να διατυπωθούν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις. Τα μεγάλα κόμματα, είπε, συμφωνούν με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες του ΔΗΚΟ, είπε ότι τελικά θα συμπορευτεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Χριστόφιας χαρακτήρισε παραμύθια τις δηλώσεις του προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού περί μυστικών συναντήσεων και συμφωνίας στο Κυπριακό. Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Κυπριακό, η οποία θα στρέφεται προς την ορθή κατεύθυνση, θα ικανοποιεί τις βασικές ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας. Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί διαδικασία όπως αυτή που οδήγησε στα δημοψηφίσματα, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, επιθυμεί και θα εργαστεί για εξεύρεση λύσης όσο το δυνατό πιο σύντομα, αρκεί να έχει το σωστό περιεχόμενο και να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι η 3η Οκτωβρίου έχει μεγάλη σημασία. Πρόσθεσε, ωστόσο, θα ήταν μεγάλο λάθος να θέταμε την πλευρά μας και τις προσπάθειες για λύση υπό την ομηρία ημερομηνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ