Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Συνομιλία Μπους - Ερντογάν

Η απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και τις εξελίξεις στο Ιράκ αποτέλεσαν τα δύο βασικά θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχαν χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία των δύο ηγετών ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν δήλωσε ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Ερντογάν για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου να ορίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου 2005 και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η απόφαση αυτή θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στην ασφάλεια στο Ιράκ, καθώς και για τη σημασία της διεξαγωγής των ιρακινών εκλογών τον ερχόμενο Ιανουάριο».

Ο κ. Μακλίλαν ανακοίνωσε επίσης ότι την επομένη της μετάβασής του στις Βρυξέλλες στις 22 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος Μπους θα συναντηθεί με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία και στις 24 του μηνός θα μεταβεί στη Σλοβακία για συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως αναφέρει σε χτεσινό του σχόλιο, ο επικεφαλής του γραφείου της «Ραντικάλ» στην Αγκυρα, Μουράτ Γιετκίν, το τουρκικό ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν κατά την επίθεση στη Μοσούλη, στις 17 Δεκεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία πέντε Τούρκων αστυνομικών. Επισημαίνεται ότι η κίνηση αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της ύφεσης που παρατηρήθηκε στις γεμάτες ένταση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το Κυπριακό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στη Μόσχα, για την οποία καταβάλλονται προσπάθειες να οριστικοποιηθεί στις 11 - 12 Γενάρη. Σημειώνεται ότι η Ρωσία είχε ασκήσει «βέτο» στο «σχέδιο Ανάν», κατά την ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί στα Ηνωμένα Εθνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ