Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ»
Μοχλός υποταγής της Εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς

Το ΚΚΕ καταψήφισε, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Κοινή θέση για τη δημιουργία «προσωπικού ενοποιημένου φακέλου εγγράφων με την ονομασία Europass», που υποχρεώνει τους εργαζόμενους που αναζητούν δουλιά στις χώρες της ΕΕ, να προσκομίζουν συγκεκριμένου τύπου και περιεχομένου αποδεικτικά έγγραφα (ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κινητικότητας, ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο γλωσσών κλπ.). Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσας ανέφερε τα εξής:

«Το "ευρωδιαβατήριο" (europass) αποτελεί έναν ακόμη μοχλό για την υποκατάσταση της συστηματικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, από αποσπασματικές δεξιότητες και ληξιπρόθεσμες μαθήσεις, προσαρμοσμένες στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, με στόχο την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα μονοπώλια, σε πλήρη εναρμόνιση με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Καθιστά τους εργοδότες αποκλειστικά αρμόδιους για την αποτίμηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων, ώστε να επιλέγουν τον πιο "βολικό" εργαζόμενο για τις εκμεταλλευτικές ανάγκες τους, αφαιρώντας το ρόλο αυτό από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Το "ευρωδιαβατήριο" είναι ανοιχτό σε ανανεώσεις και προσθήκες περισσότερων και νέων απαιτήσεων των εργοδοτών, ενώ τείνει να μετατραπεί σε εργαλείο για το φακέλωμα των εργαζομένων, με περιγραφές όχι απλά των ικανοτήτων και των γνώσεών τους, αλλά και της στάσης, των πεποιθήσεων, της συμπεριφοράς τους κλπ.

Τα περί διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής και εργασιακής κινητικότητας αποτελούν προπέτασμα καπνού. Η πολιτική της "διά βίου κατάρτισης" και των εναλλασσόμενων επιμέρους μαθήσεων εμποδίζει και δε διευκολύνει την κινητικότητα, ενώ σηματοδοτεί "την απόλυτη διαθεσιμότητα του ανθρώπου στις εναλλασσόμενες ανάγκες της εργασίας".

Ζητούμε την κατάργηση του "ευρωδιαβατηρίου" και την καθιέρωση:

1) Ενός Ενιαίου, Δημόσιου, Δωρεάν συστήματος Εκπαίδευσης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου μορφωτικού υπόβαθρου, ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση, που να οδηγεί σε πλήρη επαγγελματική επάρκεια.

2) Υψηλό βιοτικό επίπεδο και ισοτιμία στους όρους εργασίας, εκπαίδευσης και ζωής για τους μετακινούμενους εργαζόμενους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσήλωση στο βάθεμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (2007-05-20 00:00:00.0)
Νέοι και ευρωπαϊκή... αφομοίωση (2005-12-04 00:00:00.0)
Προσανατολισμός η παραγωγή «απασχολήσιμων» (2004-12-15 00:00:00.0)
Πιο αποφασιστικά για την Παιδεία της αγοράς (2004-05-29 00:00:00.0)
Εφαρμογή στην πράξη της «πιστοποίησης» (2004-02-25 00:00:00.0)
Διαβατήρια και προγράμματα ευρω-κοροϊδίας (2000-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ