Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μόνον «παλαιστινιακή» η ατζέντα της διάσκεψης του Λονδίνου...

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επισημοποίησε χτες, κατά την επίσκεψή του στη Ραμάλα, την πραγματοποίηση διάσκεψης για το παλαιστινιακό στο Λονδίνο τον ερχόμενο Μάρτη.

Οπως ο ίδιος ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, η ατζέντα θα περιλαμβάνει αποκλειστικώς θέματα που σχετίζονται με τις «μεταρρυθμίσεις στους τομείς οικονομίας, ασφάλειας και διοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής»... Οπως είπε «θα βοηθήσει στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών για ένα παλαιστινιακό κράτος»... Θεώρησε, μάλιστα, πως η τυχόν επιτυχία της διάσκεψης «θα ανοίξει τη διαδικασία για την εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη Μέση Ανατολή», ιδιαίτερα μετά και από την προαναγγελθείσα για τον Ιούλη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ' τη Λωρίδα της Γάζας...

Ωστόσο, ο Μαχμούτ Αμπάς (που είναι και ο επικρατέστερος εκ των υποψηφίων στις προεδρικές παλαιστινιακές εκλογές της 9ης Γενάρη) δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως επιθυμία της παλαιστινιακής ηγεσίας είναι η επικείμενη διάσκεψη του Λονδίνου να αποτελέσει «το πρώτο βήμα ευρύτερης ειρηνευτική διαδικασίας»...Οπως είπε, οι Παλαιστίνιοι «θέλουν τη δημοκρατία» και «τις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία με το Ισραήλ». Η διάσκεψη είπε ο Αμπάς «θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Νωρίτερα, ο Μπλερ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν. Συμφώνησαν αμφότεροι πως «δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες «εάν δεν τερματιστεί η βία». Ο Σαρόν, πάντως, βρήκε αφορμή για να επαναλάβει πως «οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κάνει, έως τώρα, αρκετά για να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις»...

Νέα εισβολή ισραηλινών τανκς...

Νωρίτερα χτες το πρωί ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν εκ νέου στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας ισοπεδώνοντας αρκετά σπίτια... «τρομοκρατών», σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις Παλαιστινίους «ενόπλους» (οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν 11 νεκρούς) και τραυματίζοντας άλλους έξι. Σε επόμενη επέμβαση των Ισραηλινών στο Χαν Γιουνίς χτες το απόγευμα, αναφέρθηκε ο θάνατος άλλων τεσσάρων Παλαιστινίων. Επιπλέον, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια Λωρίδα της Γάζας) σκοτώθηκε ακόμη ένας Παλαιστίνιος.

Προηγουμένως, είχε σημειωθεί επίθεση μελών της «Ταξιαρχίας Μαρτύρων του Αλ Ακσα» στη Δυτική Οχθη με αποτέλεσμα το θάνατο Ισραηλινού οικοδόμου. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ