Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΔΙ
Επιβάλλεται να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο

Η μόνη θεμιτή επιδίωξη για το σύνολο του χώρου «Γουδί - Ιλισός», είναι η θεσμοθέτηση και η τελική δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της έρευνας που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με εντολή του Οργανισμού Αθήνας. Σ' αυτό κατέληξε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ.

Οι φορείς τάσσονται σαφώς κατά της κατασκευής γηπέδων που θα συνοδεύονται από εμπορικές χρήσεις, αφού, όπως τονίζουν, «κύριες αρχές που πρέπει να διέπουν το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι η λειτουργία του ως ενιαίου χώρου ελεύθερης δημόσιας αναψυχής, με λελογισμένη συμμετοχή ήπιων συμπληρωματικών χρήσεων και υψηλή οικολογική ποιότητα».

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε και ήταν διεξοδική, ελήφθησαν υπόψη:

  • Το θεσμικό καθεστώς του χώρου (δεσμεύσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας περί χώρου πρασίνου μητροπολιτικού χαρακτήρα, παραχωρήσεις εκτάσεων με νόμο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στους όμορους Δήμους για το σκοπό αυτό, ένταξη της περιοχής στη Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού κ.ά.).
  • Οι χρήσεις γης της άμεσης και της ευρύτερης περιοχής (πυκνός αστικός ιστός, υπουργεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.).
  • Οι συνθήκες ως προς το φυσικό περιβάλλον της αστικής και περιαστικής ζώνης (ακάλυπτος κλάδος Ιλισού ποταμού, υπώρειες Υμηττού, υφιστάμενες διαμορφώσεις δασικού χαρακτήρα, αραιοδομημένες εκτάσεις).
  • Η ιστορικότητα του χώρου.
  • Το κοινό αίσθημα και οι από πολλών ετών εύλογες προσδοκίες των κατοίκων των όμορων Δήμων.
  • Η αδήριτη ανάγκη του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Πρωτεύουσας σε χώρους πρασίνου και ελεύθερης δημόσιας αναψυχής μητροπολιτικού χαρακτήρα.

Στη συνάντηση, μεταξύ των άλλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, ο Πρύτανης του ΕΜΠ Α. Ανδρεόπουλος και καθηγητές του Ιδρύματος, ο Δήμαρχος Παπάγου Β. Ξύδης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Χ. Ακριτίδης, Δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Παπάγου και Χολαργού, εκπρόσωποι των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολεοδόμων - Χωροτακτών, της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί και της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για τους ελεύθερους χώρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ