Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Με «στάνταρτς» της ΕΕ βλέπουν το Κοσσυφοπέδιο...

ΤΙΡΑΝΑ.--

«Ανοιχτή πληγή είναι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου», αλλά ο διάλογος είναι «απαραίτητος και πρέπει να συνεχιστεί» είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία -Μαυροβούνιο, Βουκ Ντράσκοβιτς στη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στην Αλβανία.

Στην πρώτη επίσκεψη Σέρβου αξιωματούχου στην Αλβανία απ' το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Ντράσκοβιτς μίλησε για την «ανάγκη χορήγησης ενός ευρωπαϊκού καθεστώτος» για το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της «Σερβίας - Μαυροβουνίου». Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Καστριότ Ισλάμι, ο Ντράσκοβιτς πρόσθεσε πως η Αλβανία και η Σερβία - Μαυροβούνιο «είναι έτοιμες να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη σταθερότητα όλης της περιοχής». Ο δε Ισλάμι φέρεται να απάντησε: «Ο στόχος των χωρών μας είναι η ολοκλήρωση στην ΕΕ. Ας αρχίσουμε κι εμείς εγκαθιστώντας στις χώρες μας το σύστημα Σένγκεν»...

Σε άλλο σημείο, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη θέληση της κυβέρνησης Νάνο να «προσφέρει τη μετριοπαθή συμβολή της... για τη διευκόλυνση της επίλυσης του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου». Διευκρίνισε πως η Αλβανία υποστηρίζει την απόφαση 1244 του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και πως ο καθορισμός του τελικού καθεστώτος της περιοχής «θα πρέπει να προέλθει από όλες τις πολιτικές και εθνοτικές ομάδες της περιοχής με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Η πολιτική τάξη του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να οικοδομήσει μία λύση σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα... Ομως, η λύση θα είναι η τελική απόφαση απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ίδιο 24ωρο, στην Πρίστινα ο «πρωθυπουργός» του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι παρουσίασε σχέδιο οκτώ σημείων διακυβέρνησης με τελικό στόχο την προετοιμασία του εδάφους για τη δημιουργία... ανεξάρτητου κράτους. Το σχέδιο ψηφίστηκε απ' την 120μελή «βουλή» της επαρχίας με 66 ψήφους υπέρ, μία κατά και 34 αποχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ