Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Θέλουμε «σύμφωνο σταθερότητας»... καλύτερο

Με επικρίσεις σε πλευρές των επιλογών της ΕΕ, με γενικές παρατηρήσεις για την οικονομία και αντιρρήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου για τον προϋπολογισμό, επιχείρησε να καλύψει την αποδοχή και συμφωνία στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» από τον ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος, στην πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία ως πρόεδρος του κόμματος.

Ενδεικτική ήταν η επιμέρους κριτική που άσκησε στο θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας, μιλώντας για «αποθέωση του παραλογισμού του», ο οποίος κατά τη γνώμη του εντοπίζεται στο γεγονός ότι επιβάλλονται πρόστιμα σε χώρες με υψηλό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο το έλλειμμα, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δε μάχονται για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας. Ο ίδιος, μάλιστα, προκύπτει ότι είναι έτοιμος να δεχτεί κάποιο άλλο σύμφωνο - προφανώς από την ΕΕ των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών - αφού, όπως είπε, «θέλουμε να αντικατασταθεί από ένα σύμφωνο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης», που «να διαχειριστεί τα ελλείμματα, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν μοχλός ανάπτυξη». Για τα θέματα της ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΝ «προσπέρασε» την εφαρμογή της ΚΑΠ που επιβάλλει η ΕΕ, ζητώντας «καθετοποίηση της παραγωγής βάμβακος» και συνολικότερα «ανάπτυξη σε βάθος και με ορίζοντα», με «εξειδίκευση στα προϊόντα».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση του προϋπολογισμού υποστήριξε ότι έγινε προσπάθεια «να μη συζητήσουμε πάνω στα οικονομικά ζητήματα και οικονομικές πολιτικές», ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «κοινωνικά άδικο». Αναφερόμενος στο θέμα της απογραφής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προϋπολογισμούς με «ειδικούς λογαριασμούς, μαύρες και άσπρες τρύπες, ελλείμματα που δεν περιλαμβάνονται, έσοδα ιδιωτικοποιήσεων», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί με τους χειρισμούς της «εμφανίστηκε η χώρα ότι κάνει τις μεγάλες αλχημείες στη διευθέτηση των δημόσιων οικονομικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ