Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΚΚΕ
Προϋπολογισμός ακρίβειας και ανεργίας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Στ. Σκοπελίτης, αποκάλυψαν - και στιγμάτισαν - την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που επιφυλάσσει για το 2005 σκληρότερη λιτότητα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες

Τις επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής που εκφράζεται και στον προϋπολογισμό, στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες κατήγγειλαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας και Στ. Σκοπελίτης.

Στο τρίπτυχο της λιτότητας, της ακρίβειας και της ανεργίας αναφέρθηκε, στην παρέμβαση του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «η αύξηση που δίνεται φέτος σε πραγματικές αυξήσεις είναι 3%, την ώρα που η κυβέρνηση μας παρουσιάζει έναν μαγειρεμένο τιμάριθμο στο 2,9%. Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους κυμαίνονται από 3% έως 3,3%, ενώ το ΕΚΑΣ θα αυξηθεί από 15 έως 20 ευρώ το μήνα». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης μεγαλώνει. Το 22% του ελληνικού πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια φτώχειας και τα μεροκάματα της ισχυρής Ελλάδας είναι στα 25 ευρώ την ημέρα και ο μισθός της στα 560 ευρώ το μήνα».

Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για την ακρίβεια, ο Τάκης Τσιόγκας αναφέρθηκε στις αυξήσεις, μιλώντας για «ιατρικές υπηρεσίες 20,8%, το ελαιόλαδο 25,5%, το ψωμί 15,5%, ενώ το σιτάρι πουλήθηκε 25% φτηνότερο από πέρσι. Τα λαχανικά 15%, το νωπό γάλα 11%, τα δημητριακά 12,3%, το πετρέλαιο θέρμανσης 52%, τα καύσιμα αυτοκινήτων 25%, τα τέλη κυκλοφορίας 15%, το ρεύμα 10%. Οσον αφορά στη φορολογική πολιτική τόνισε πως «με αλχημείες η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι αυξάνει το αφορολόγητο όριο για τους εργαζόμενους από 10.000 ευρώ στις 11.000 ευρώ. Πέρα από το γεγονός ότι οι 11.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλό ποσό, η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που δεν τιμαριθμοποιούνται τα κλιμάκια, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν φέτος παραπάνω φόρους από ό,τι πέρσι». Για την ανεργία ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ότι έχουμε σήμερα «ένα μπαράζ απολύσεων με κλείσιμο επιχειρήσεων και με απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων», ενώ «στο όνομα της επιδότησης της εργασίας δόθηκαν στο παρελθόν δισεκατομμύρια δραχμές σε εργοδότες σαν επιδότηση νέων θέσεων εργασίας».

Για ανεπάρκεια των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να καλύψει τα προβλήματα του Ελληνα αγρότη μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης. Οπως ανέφερε, τα προβλήματα «δεν οφείλονται στην ανικανότητα των αγροτών μας ή στο κακό ριζικό τους. Ήλθαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται και σήμερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια πολιτική που κινείται στα πλαίσια εκείνης που μέσω της ΚΑΠ και των ΚΟΑ χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και που έχει σαν στόχο της την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και μάλιστα όχι αγροτών, αλλά επιχειρηματιών». Παράλληλα, έκανε λόγο για μια πολιτική «που δολοφονεί το αύριο των μικρομεσαίων παραγωγών που βλέπουν να μένουν απέξω από την επιδότηση χιλιάδες τόνοι βαμβακιού. Αυτή είναι που δολοφονεί τα συμφέροντα όλων των ελαιοκαλλιεργητών, που ακόμα περιμένουν να πάρουν την επιδότησή τους και ακόμα περιμένουν να στηριχτούν οι τιμές του ελαιολάδου».

Για τις ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών ο Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε ότι «τέσσερις φορές πάνω θα πληρώσουν εκείνοι που είχαν δανειστεί πριν το 1990. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δεν πρέπει να επιχαίρετε για αυτή τη ρύθμιση και να λέτε ότι είναι προς το καλό της αγροτιάς μας».

Κατέληξε τονίζοντας πως «το ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να στρέψουν τα νώτα τους και προς τα δυο κόμματα, να συνεχίσουν τον αγώνα τους που δίνουν σήμερα και στον οποίο εμείς εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας και να τον δώσουν προς την κατεύθυνση εκείνη που δεν πρέπει να είναι άλλη από εκείνη της ανατροπής αυτής της πολιτικής και της εφαρμογής μιας άλλης που δε θα μεριμνά για τα κέρδη των μονοπωλίων αλλά θα ικανοποιεί τα αιτήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς που θα της παρέχει τη δυνατότητα να ζήσει στον τόπο και να συνεχίσει τις καλλιεργητικές της προσπάθειες, μια πολιτική που θα αναπτύξει την αγροτική μας οικονομία στη βάση της ικανοποίησης των αναγκών του λαού μας που θα αναπτύξει τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα πάρει μέτρα που θα αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής στα χωριά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ