Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με άλλοθι τα «βάρη του παρελθόντος»

Οι λέξεις «ανταγωνιστικότητα» και «επιχειρηματικότητα» κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, στην παρέμβαση του πρωθυπουργού. Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επιχειρηματιών καθώς και η επίτευξη των οικονομικών στόχων που θέτει η ΕΕ. Παράλληλα, προσπάθησε να εξωραΐσει το έως τώρα κυβερνητικό έργο, υποσχόμενος ότι ισχύουν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ.

Δίνοντας το στίγμα των επιλογών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργούς μίλησε για «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» και «ισχυρή, ισόρροπη και διατηρήσιμη ανάπτυξη». Σημείωσε ότι θα υπάρξει μείωση των δαπανών του Δημοσίου κατά 6,5%, ενώ αναφέρθηκε και σε μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 4,1%. Οσον αφορά στον ίδιο τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε - αιτιολογώντας τη λιτότητα - ότι «αντιμετωπίζει τις αυξημένες απαιτήσεις μιας δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας, σηκώνει τα τεράστια βάρη του παρελθόντος, υποστηρίζει τη δημιουργία γόνιμου αναπτυξιακού περιβάλλοντος». Παράλληλα, επισήμανε ότι στόχοι του είναι «η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους» και «η δραστική μείωση του ελλείμματος, ώστε να βρεθούμε επιτέλους στα όρια που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Συνολικά για την οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη στηρίζεται «στην επιχειρηματικότητα του Ελληνα» και ότι «εργαζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας». Χαρακτήρισε «εργαλεία» για το στόχο αυτό τόσο το λεγόμενο «αναπτυξιακό» όσο και το φορολογικό νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκαν στη Βουλή. Υποστήριξε επιπρόσθετα ότι «σταθερή επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας. Αξιοποιούμε τη γεωπολιτική θέση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας», με στόχο μια «οικονομία πραγματικά δυναμική ανταγωνιστική και εξωστρεφή».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της δημοσιονομικής απογραφής σημείωσε ότι «δεν ευθύνεται ο καθρέφτης γι' αυτό που δείχνει», προσθέτοντας πως «εφαρμόζουμε σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, διαφάνειας και αξιοπιστίας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διαφάνειας, μιλώντας για την «κατάργηση του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα», το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», για τις προμήθειες του Δημοσίου καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των μελετών των δημόσιων έργων. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη διαφάνεια ως «απαίτηση της οικονομίας, της κοινωνίας και της Δημοκρατίας».

Για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Κ.Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά, τονίζοντας ότι «διαμορφώνει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και προβλέπει την ύπαρξη αποτελεσματικού μηχανισμού για την επιτήρηση της ευρωπαϊκής πορείας της, ενώ δημιουργεί νέες προοπτικές για τη σύγκλισή της με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Πραγματοποιώντας συνολικό απολογισμό τού έως τώρα κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπήρξε διαχείριση μιας κρίσιμης φάσης του Κυπριακού, επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και «λύσεις σε προβλήματα των πολιτών». Επίσης, άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «κράτος με σοβαρές δυσλειτουργίες», ενώ δήλωσε ότι «οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ ισχύουν στο ακέραιο». Επιχειρώντας να αναδείξει το ...φιλολαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα αγροτικά χρέη. λέγοντας ότι «εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που θεσπίσαμε για λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια. Από τις πρώτες 11,5 χιλιάδες αιτήσεις αγροτών που ήδη ολοκληρώθηκαν έχουν ήδη διαγραφεί πανωτόκια 213 εκατομμυρίων ευρώ». Οσον αφορά στη φορολογία επισήμανε ότι το νέο σύστημα φορολογίας «μειώνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ