Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μάθημα στο υπόγειο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Μάθημα και στα υπόγεια κάνουν οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου - Λυκείου Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ηπείρου στην Πλάκα, λίγα μόλις μέτρα από το υπουργείο Παιδείας. Χτες, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, ζητώντας να βρεθεί επιτέλους λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, αφού σήμερα 450 παιδιά στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες.

Το πρόβλημα στέγασης των δύο σχολείων παραμένει εδώ και χρόνια άλυτο, με τμήματα που περιφέρονται χωρίς αίθουσες, με πέντε τμήματα να κάνουν μάθημα στο υπόγειο, χωρίς εργαστήρια και χώρους προαυλισμού και άθλησης, όπως καταγγέλλουν οι μαθητικές κοινότητες, οι Σύλλογοι Γονέων, η Ενωση Γονέων 1ου Διαμερίσματος και οι Σύλλογοι καθηγητών των δύο σχολείων που διοργάνωσαν τη χτεσινή κινητοποίηση. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Μετά από 30 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, πέρσι αγοράστηκαν από τον ΟΣΚ τα δύο ιστορικά κτίρια στην οδό Αδριανού και στην οδό Ηπείρου, που επί έναν αιώνα στέγαζαν τα σχολεία. Ομως, «σήμερα, ένα χρόνο μετά την αγορά των κτιρίων, τα οποία κόστισαν στον Ελληνα πολίτη 2 δισ. δραχμές, η πολιτεία παραμένει παγερά αδιάφορη, αφήνοντας για άλλη μια φορά τα σχολεία να αντιμετωπίζουν οξύτατα λειτουργικά προβλήματα», καταγγέλλουν οι παραπάνω φορείς. Το αποτέλεσμα είναι οι μαθητές των δύο σχολείων να στοιβάζονται στο κτίριο της οδού Ηπείρου και την ίδια στιγμή το κτίριο της οδού Αδριανού αφήνεται στην εγκατάλειψη και στη φθορά. Ενώ το οικόπεδο της οδού Τριπόδων, όπου προγραμματίζεται η ανέγερση νέου σχολείου, παραμένει σταθερά ανεκμετάλλευτο «ενώ θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από χρόνια η διαδικασία διαμόρφωσής του σε σύνολο αθλητικών και πολιτιστικών χώρων του σχολείου», όπως προτείνει η σχολική κοινότητα.

Σε πέντε αίθουσες στο υπόγειο, που δεν τις βλέπει καν ήλιος, οι μαθητές του Λυκείου κάνουν τα μαθήματα κατεύθυνσης. Αλλά και στο υπόλοιπο κτίριο η κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Με τους τοίχους φουσκωμένους από την υγρασία, τα πατώματα να τρίζουν, σοβάδες να λείπουν από το ταβάνι, ενώ τα θρανία βρίσκονται κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες. Ακόμα και σκαλωσιές υπάρχουν σε αίθουσες του ισογείου και του πρώτου ορόφου, για να συγκρατούν την οροφή, η οποία φούσκωσε από τις βροχές, θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Στο πλαίσιο της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Καλό και ορίστηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Τετάρτη 29 του Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημόσιο και δωρεάν σχολείο, σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια (2010-02-02 00:00:00.0)
Ξανά στους δρόμους για ανθρώπινο σχολείο (2005-02-03 00:00:00.0)
Νέα χρονιά με αποχή (2004-01-10 00:00:00.0)
Με προβλήματα άρχισε η χρονιά (2001-09-14 00:00:00.0)
Να γίνει επιτέλους το κτίριο (1997-12-03 00:00:00.0)
Εκτη μέρα κατάληψης (1996-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ