Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ
Σοβαρά προβλήματα και χαμηλοί μισθοί

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ

«Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας η 12η Μάη. Ο φετινός "γιορτασμός" της, βρίσκει σε ακόμη χειρότερη από πέρυσι την κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και άνεργοι του πλανήτη μας, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με αρρώστιες, πείνα, πολέμους, θανάτους εκατομμυρίων παιδιών, από έλλειψη φαρμάκων και βιταμινών».

Τα παραπάνω επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. «Στη χώρα μας, συνεχίζει η ανακοίνωση, η δημόσια φροντίδα υγείας και η περίθαλψη νοσούν βαρύτατα. Είναι κάτι που όλοι διαπιστώνουν. Οι εργαζόμενοι άκουσαν πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια τις «λύσεις» που πρότειναν και προτείνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα προβλήματά τους, όμως αντί να λυθούν οξύνθηκαν παραπέρα. Ακουσαν στις 2/10/97 τον κ. Σημίτη να διαπιστώνει καθυστέρηση στις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και το νέο υπουργό Υγείας, τρία χρόνια μετά, να αντιμετωπίζει το τεράστιο και οξύτατο πρόβλημα των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού με εγκυκλίους για αποσπάσεις προσωπικού».

«Στη χώρα μας τα προβλήματα των νοσηλευτών - νοσηλευτριών παραμένουν οξυμένα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Οι μισθοί τους, όπως και των άλλων εργαζομένων είναι χαμηλοί, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό τους καθεστώς απειλείται με παραπέρα χειροτέρευση. Ανύπαρκτα ουσιαστικά τα μέτρα προστασίας τους από τους νοσογόνους παράγοντες, η εντατικοποίηση της δουλιάς τους έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, θα ακούσουν ξανά με αφορμή το φετινό «γιορτασμό» της Μέρας της Νοσηλεύτριας νέες εξαγγελίες και υποκριτικές υποσχέσεις για βελτίωση της θέσης τους, θα ακούσουν ξανά την αναγνώριση - στα λόγια μόνο - της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς τους».

Το ΚΚΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμφωνεί με τα δίκαια αιτήματα των νοσηλευτριών - νοσηλευτών και στηρίζει την πάλη τους για:

  • Αμεσες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για Υγεία - Πρόνοια.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Υπολογισμός των υπερωριών, νυχτερινών - αργιών, στο σύνολο του μισθού.
  • Χαρακτηρισμός των εργασιακών χώρων των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας σαν ανθυγιεινών. Αμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης λόγω της ανθυγιεινότητας και των ειδικών συνθηκών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και επαναφορά της 25ετίας - 35ετίας, χωρίς όριο ηλικίας. Συντάξιμες αποδοχές στο 80% των αποδοχών του τελευταίου εν ενεργεία μήνα και ανάλογος υπολογισμός του εφάπαξ.
  • Θέσπιση αντικειμενικών - αξιοκρατικών κριτηρίων για τις υπηρεσιακές μεταβολές. Διαφάνεια και εκδημοκρατισμός στη διαδικασία των κρίσεων.
  • Θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων προσέλευσης και παραμονής στο επάγγελμα του νοσηλευτή.
  • Νομοθετική κατοχύρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο δρόμος του ενωμένου μαζικού αγώνα οδηγεί και στην ουσιαστική και έμπρακτη αναγνώριση των καθημερινών φιλοτίμων και ηρωικών, πολλές φορές, προσπαθειών των νοσηλευτών και νοσηλευτριών και στη βελτίωση της παρεχόμενης στον ελληνικό λαό ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπάρχει ελπιδοφόρα προοπτική για τους νοσηλευτές, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ (2023-05-12 00:00:00.0)
Εξαντλήθηκε η υπομονή ασθενών και νοσηλευτών (2006-06-20 00:00:00.0)
Γιορτασμός με απολύσεις! (1999-05-12 00:00:00.0)
Μισή "αλυσίδα επιβίωσης" (1997-10-07 00:00:00.0)
Θανατηφόρες ελλείψεις (1997-07-23 00:00:00.0)
"Ανθυγιεινή" η αγορά εργασίας υγείας (1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ