Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
«Οχι» στον κρατικό προϋπολογισμό

Η παράταξη εξηγεί γιατί είναι αντιλαϊκός ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005 και καλεί σε μέτωπο πάλης ενάντια στην πολιτική που βλάπτει τα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ και των εργαζομένων

Αποψη από την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι ΕΒΕ της Αθήνας τον προηγούμενο μήνα
Αποψη από την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι ΕΒΕ της Αθήνας τον προηγούμενο μήνα
Την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 - που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ στις 22 του Δεκέμβρη - εκφράζει η «Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων» (ΔΗΚΕΒΕ). Με σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις ομοσπονδίες και σωματεία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, να απορρίψουν τον κρατικό προϋπολογισμό, με τον οποίο η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό και φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό της πολιτικής της, που ασκεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι πρέπει να οξυνθεί η πάλη ενάντια σε αυτή την πολιτική, που «μετατοπίζει τον τζίρο στα πολυκαταστήματα και στα σούπερ-μάρκετ, αυξάνει τη φορολογία μέσω "ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων" είτε μέσω δημοτικής φορολογίας, αυξάνει τα έξοδα παραγωγής και λειτουργίας (ενοίκια, τιμολόγια ΔΕΚΟ, τιμές πρώτων υλών), θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα ασφαλιστικά μας ταμεία λόγω περικοπής της επιχορήγησης». Αυτή η κατάσταση, τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ στην ανακοίνωσή της, δεν είναι αναπόφευκτη. «Ελπίδα είναι η συστράτευση επαγγελματιών-βιοτεχνών-εμπόρων με τους εργαζόμενους και μικρομεσαίους αγρότες και η ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων».

Η παράταξη επισημαίνει ότι «με τον νέο προϋπολογισμό όχι μόνο δε θα βελτιωθεί η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς ΕΒΕ και τους εργαζόμενους αλλά θα ενταθεί η διαδικασία αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και ο ανταγωνισμός θα γίνει αδυσώπητος. Με το σύνθημα της ανταγωνιστικότητας το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει νέες φοροελαφρύνσεις - φορολογικός νόμος - όπως διαπιστώνεται τόσο από τους πίνακες στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, που οι φόροι είναι μειωμένοι συγκριτικά με των φυσικών προσώπων, όσο και από τους φόρους "Παρελθόντων Οικονομικών Ετών" που κύρια προέρχονται από τις "ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις", δηλαδή τους πρόσθετους φόρους που πληρώνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Η ΔΗΚΕΒΕ αναφέρει ότι μέχρι τώρα με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις το μεγάλο κεφάλαιο διασφάλισε τα συμφέροντά του και εδραίωσε την κυριαρχία του, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σκληρότατο ανταγωνισμό από τους μονοπωλιακούς ομίλους. «Με το νέο αναπτυξιακό νόμο οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχουν μια σειρά άλλων προνομίων και όλα αυτά σε μία περίοδο που οι εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρίες έχουν αύξηση των κερδών και των πωλήσεων 33% και 9% αντίστοιχα, πολλαπλάσια του πληθωρισμού και της συνολικής κατανάλωσης».

Αναφερόμενη στα διαβόητα κοινοτικά προγράμματα, η ΔΗΚΕΒΕ τονίζει ότι «απευθύνονται σε πολύ λίγες επιχειρήσεις. Από το Γ΄ ΚΠΣ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα για την "ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων πολύ μικρών και μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων", το "βαρύ πυροβολικό" της ΕΕ για τις ΜΜΕ που είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιλαμβάνεται τις επιχειρήσεις αυτές. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον μεταποιητικό τομέα, λειτουργούν ήδη επί μια τριετία και απασχολούν έως 50 άτομα, έχουν μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας μεγαλύτερο των 75.000 ευρώ. Τίθεται δηλαδή εκτός χρηματοδότησης το 70%-75% του συνόλου των επιχειρήσεων». Η παράταξη προσθέτει: «Εκτός του ότι ο αριθμός αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων, οι συγκεκριμένες είναι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με την ελληνική πραγματικότητα (περίπου 50% είναι ΑΕ, ΑΒΕΕ και ΕΠΕ και οι υπόλοιπες όλες σχεδόν είναι μεγάλες ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις)».

Η ΔΗΚΕΒΕ αναφέρεται και στο Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η επιχορήγηση που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός στο ΤΕΒΕ (το μεγαλύτερο ταμείο ασφάλισης του ΟΑΕΕ με 598.000 ασφαλισμένους και 184.000 συνταξιούχους) είναι στα επίπεδα του 2004, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια συνεχώς μειώνεται η αναλογία κοινωνικού πόρου στο σύνολο εσόδων του κλάδου συντάξεων. Ταυτόχρονα, το κράτος δεν εξοφλεί κανονικά το χρέος προς τον ΟΑΕΕ και δεν υπολογίζεται το ποσό επί του αριθμού των ασφαλισμένων αλλά επί των εισφορών.

«Αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών - υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ - είναι: Οι εισφορές των ασφαλισμένων κάθε χρόνο να αυξάνονται πολλαπλάσια του πληθωρισμού (8%), ενώ οι συντάξεις παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα με μέση σύνταξη γήρατος 552 ευρώ. Το 69% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μέχρι 510 ευρώ. Σε περίπτωση ατυχήματος προσφέρεται αποζημίωση ίση με το διπλάσιο της εισφοράς μετά από ένα μήνα απουσίας από την εργασία. Δε χορηγείται επίδομα τοκετού και λοχείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ