Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συμπλοκές, ενέδρες και «παιχνίδια» πληροφόρησης

ΜΟΣΧΑ.-

Σε ενέδρα των Τσετσένων ανταρτών, αυτή τη φορά 6 χλμ. από τα σύνορα με την Τσετσενία, στο χωριό Γκαλάσκι της γειτονικής Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας, 18 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, 3 τραυματίστηκαν και 1 αγνοείται, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι είχαν απολυθεί και επέστρεφαν στο Βλαντικαβκάζ, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας. Σημειώνεται ότι ο διοικητής Τσετσένων ανταρτών Σαμίλ Μπασάγεφ προειδοποίησε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων σε γειτονικές περιοχές της Τσετσενίας. Πρόκειται για την έκτη επίθεση Τσετσένων σε αυτοκινητοπομπές των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε δυο μήνες - η πρώτη εκτός Τσετσενίας. Ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Ρουσλάν Αούσεφ, ανέλαβε προσωπικά τη διερεύνηση του συμβάντος.

Στο μεταξύ, ο πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ, ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της επιχείρησης στο Βόρειο Καύκασο σκοτώθηκαν 2.233 Ρώσοι στρατιωτικοί και 6.575 τραυματίστηκαν. Επίσης, επανέλαβε ότι δε θεωρείται σκόπιμη η διεξαγωγή συνομιλιών με τον Ασλάν Μασχάντοφ. «Καμία διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει. Ο Μασχάντοφ δρα από κοινού με τους συμμορίτες», τόνισε ο στρατηγός και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Μασχάντοφ θεωρεί τη συνεργασία με τη Μόσχα ως «βαρύτατο έγκλημα». Αυτό αποδείχνει το τελευταίο διάταγμά του, σύμφωνα με την οποία 20 Τσετσένοι διοικητές, μεταξύ τους «τρεις ταξίαρχοι» απολύθηκαν, διότι «σταμάτησαν την αντίσταση κατά των ομοσπονδιακών δυνάμεων».

Σε σχέση και με τα παραπάνω, ο Μασχάντοφ, εκτός από τις καθαιρέσεις, υπέγραψε την Τρίτη, 9 Μάη, διαταγή, για τη φυσική εξόντωση ορισμένων κοντινών συνεργατών του - των στρατιωτικών διοικητών Μπακούγεφ, Αρσάνοφ, Μουκάγεφ, Κιούρι (Νταμπάγεφ), Χαρίντ Νταντάγεφ. Αυτό ανακοίνωσε το Επιτελείο των Ομοσπονδιακών Δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο και μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Οπως φαίνεται από το κείμενο της διαταγής του Μασχάντοφ, αυτοί οι διοικητές «δε θέλουν να πολεμήσουν ενάντια στους άπιστους και γι' αυτό πρέπει να εξοντωθούν». Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση του Τσετσένου ηγέτη, οι στρατιωτικές πηγές επισήμαναν ότι το ντοκουμέντο έπεσε στα χέρια των ομοσπονδιακών δυνάμεων μέσα από τα επιτελικά κανάλια και η δημοσιοποίησή του συνδέεται με την πλήρη διαφωνία της ηγεσίας των παράνομων ενόπλων σχηματισμών. Στην ουσία, υπογραμμίζουν οι στρατιωτικές πηγές, οι διαφωνίες του Μασχάντοφ και σειράς διοικητών, οι οποίοι και πριν υποστήριζαν διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση στη Δημοκρατία, έφτασαν στο αποκορύφωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ