Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός αντίπαλου δέος, που θα έχει στόχο την ανατροπή της «νέας τάξης», επισήμαναν οι σύνεδροι μέσα από τις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της δεύτερης χτεσινής μέρας των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης. Στις εργασίες του συνεδρίου, που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συζητήθηκαν τα ζητήματα του αφοπλισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Κύριο μέλημα του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης, όπως τόνισαν και οι σύνεδροι, πρέπει να είναι η κινητοποίηση όλων των λαών του πλανήτη, εναντίον της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Η βαρβαρότητα που γνωρίζουν οι λαοί από τους ιμπεριαλιστές και η «δαμόκλειος σπάθη» του πυρηνικού ολέθρου, που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, είναι προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και μαζική κινητοποίηση. Οι εμπειρίες που μετέφεραν οι εκπρόσωποι των φιλειρηνικών κινημάτων από όλο τον κόσμο ήταν σημαντικές και πάνω σ' αυτές έγινε ένας πλούσιος και δημιουργικός διάλογος.

Σήμερα Παρασκευή, οι σύνεδροι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και η ολομέλεια του συνεδρίου, θα αναπτύξει το 3ο θέμα: «Ειρήνη και Ανάπτυξη». Με ομάδες εργασίας:

α) Ισομερής ανάπτυξη ως προϋπόθεση για την ειρήνη (χρέη χωρών...)

β) Εμπάργκο και αποκλεισμοί (ομιλίες και παρεμβάσεις από εκπροσώπους χωρών που γνωρίζουν τον απάνθρωπο οικονομικό αποκλεισμό των ιμπεριαλιστών).

γ) Ανθρώπινα δικαιώματα (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά...).

δ) Εξάλειψη φτώχειας - πείνας.

Και η αυριανή απογευματινή ολομέλεια θα έχει θέμα: «Πολιτισμός της Ειρήνης»

α) Εθνικισμός και ξενοφοβία.

β) Διεθνές έτος για τον πολιτισμό της ειρήνης.

γ) Εκπαίδευση για την ειρήνη.

δ) Κρούσματα διασυνοριακής τρομοκρατίας (έξαρση θρησκευτικού φανατισμού).

Το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνει ολομέλεια των αντιπροσώπων χωρών - μελών του ΠΣΕ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, θα βγουν αποφάσεις για τα τελικά κείμενα και θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του ΠΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ