Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αγρια εκμετάλλευση

Σύμφωνα με τη μελέτη της TUC, η απλήρωτη υπερωριακή εργασία δεν προβλέπεται από συμβάσεις ή άλλες συμφωνίες και εάν είχε πληρωθεί τότε ο κάθε εργαζόμενος που δούλεψε αυτές τις ώρες θα είχε κατά μέσον όρο αυξήσει το ετήσιο εισόδημά του κατά 4.650 στερλίνες. Εάν οι εργαζόμενοι είχαν εργαστεί όλον αυτόν τον απλήρωτο υπερωριακό χρόνο στην αρχή του έτους, τότε θα είχαν εργαστεί τζάμπα έως τις 25 Φλεβάρη - δηλαδή περίπου 8 βδομάδες. Οπως υπογραμμίζει η TUC, 55.000 εργοστασιακοί εργάτες και χειριστές μηχανημάτων δουλεύουν περισσότερες από 5 ώρες απλήρωτων υπερωριών τη βδομάδα, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες 4 - 5 ωρών τη βδομάδα.

Βέβαια, δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά για τάση που γενικεύεται παντού στην ΕΕ, ωθούμενη και από τους στόχους της «στρατηγικής της Λισαβόνας». Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μετά τη «Φολκσβάγκεν», και η «Αουντι» κάλεσε τις προάλλες τους εργαζόμενους να δουλέψουν περισσότερες ώρες χωρίς καμία αύξηση μισθών! Η «μεταρρύθμιση Χαρτζ 4» προωθεί, εξάλλου, τις «δουλιές του ενός ευρώ», ενώ η ίδια η Κομισιόν, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», προωθεί τη θέσπιση 65ωρης εργάσιμης βδομάδας.

Φυσικά, αυτού του είδους η άγρια εκμετάλλευση δε λείπει ούτε από τη χώρα μας, αλλά η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το μόνο που «παζαρεύει» είναι η μείωση του κόστους των υπερωριών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ